Blic

Za kršenje prava potrošača stiže i prekršajni nalog

ŠTA PREDVIĐAJU IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA

- I. Preković

Medijacija i arbitraža kao jedna od načina rešavanja spora između trgovca i kupca, ali da će za nepoštovan­je prava potrošača biti uvedeni prekršajni nalozi kao efikasnije kažnjavanj­e, glavne su novine izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača.

Ove pojedinost­i za “Blic” objašnjava državna sekretarka u Ministarst­vu trgovine, turizma i telekomuni­kacija Tatjana Matić. U okviru zakonodavn­e komponente IPA Tvining projekta „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“, kako ističe, eksperti na ovom projektu su pripremili određene predloge za izmenu zakona, u cilju daljeg usklađivan­ja sa pravnim tekovinama EU.

- Ministarst­vo je formiralo radnu grupu za izradu izmena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača, u koju su pored predstavni­ka Ministarst­va uključeni i predstavni­ci Privredne komore Srbije, potrošački­h organizaci­ja kao i profesor Pravnog fakulteta. Radna grupa ima zadatak da u cilju zadovoljen­ja interesa svih strana, u prvom redu predstavni­ka potrošača i trgovaca, razmotri i usvoji predložene izmene eksperata, kao i da analizom važećih pravnih instituta predloži dodatne izmene kako bi zakon u praksi bio jasniji i primenljiv­iji - kaže Matićeva.

Kada je reć o o konkretnim izmenama zakona, one će se odnositi pre svega za efikasnije rešavanje sporova.

- Ministarst­vo planira da kroz izmene i dopune zakona zaokruži sistem vansudskog rešavanja potrošački­h sporova, kako bi potrošačim­a bio ponuđen još jedan, dodatni mehanizam putem kojeg mogu da brzo i efikasno reše svoj potrošački prigovor i dobiju adekvatnu materijaln­u satisfakci­ju. Naime, kroz medijaciju i arbitražu potrošačim­a se otvara još jedna mogućnost za rešavanje sporova. Potrošači će moći da se najpre za pomoć obrate potrošački­m organizaci­jama, a ukoliko na ovaj način ne reše problem, imaju mogućnost da vansudski rešavaju sporove. S tim što ako ni na taj način ne reše problem, mogu da zaštite prava kroz sudske sporove

koji, međutim, traju duže i stvaraju veće troškove od alternativ­nih oblika rešavanja spora. Radna grupa razmatra predloge koji se tiču rokova za odgovor odnosno rešavanje reklamacij­e potrošača. Takođe, planira se uvođenje prekršajni­h naloga za pojedine vrste prekršaja propisanih Zakonom o zaštiti potrošača, kao efikasnije­g i bržeg načina kažnjavanj­a.

Mehanizam vansudske zaštite, kako ističe sekretarka, našlo bi se kao najbolje rešenje prilikom reklamacij­e na obuću.

- Mehanizam putem kojeg se ostvaruju potrošačka prava se ne razlikuje u zavisnosti od vrste roba ili usluga na koje se odnosi prigovor. Međutim, poslednjih godina podaci pokazuju da se najveći broj prigovora potrošača odnosi na ove vrste robe.

S obzirom na to da je reč o robi kod koje se u velikom procentu odbijaju reklamacij­e potrošača, a koji sa druge strane ne žele da pokreću sudske sporove, mehanizam vansudske zaštite odnosno medijacija i arbitraža doprineće da se veliki broj ovih prigovora brže rešava na obostrano zadovoljst­vo potrošača i trgovaca - kaže naša sagovornic­a dodajući da će Ministarst­vo nastaviti da kroz konkurse za dodelu podsticajn­ih sredstava jača kapacitete udruženja i savetovali­šta za potrošače.

Sekretarka ističe da radna grupa za izradu nacrta ima zadatak da najkasnije do 31. jula 2019. pripremi materijal koji će kasnije u skladu sa redovnom procedurom biti upućen Vladi odnosno Skupštini na usvajanje.

KONAČAN NACRT IZMENE I DOPUNE ZAKONA BIĆE GOTOVO DO KRAJA JULA OVE GODINE

 ??  ?? državna sekretarka u ministarst­vu Trgovine, Turizma i Telekomuni­kacija Tatjana matić
državna sekretarka u ministarst­vu Trgovine, Turizma i Telekomuni­kacija Tatjana matić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia