Blic

„Ja sam terorista u partizansk­oj misiji ubijanja muslimana“

-

Tarant je napisao manifest na 73 strane i okačio na Fejsbuk profil koji je ubrzo ugašen, ali se sadržaj manifesta brzo proširio svetom. U opširnom manifestu napadač piše o svom odrastanju, obrazovanj­u, a glavni motiv za pokolj traži u „osveti pridošlica­ma krivim za smrt stotine hiljada na evropskom tlu kroz istoriju“. Rekao je da je „stigao samo na Novi Zeland da bi tu privremeno živeo dok sam planirao i trenirao“, ali je onda odlučio da tamo izvrši napad. Napisao je da će izvršiti napad na muslimane kako bi im se osvetio za teroristič­ke napade u Evropi.

Koliko je Tarantov um izopačen govori i činjenica da on sam sebi u manifestu postavlja pitanja i daje odgovore na njih. Jedno takvo je i „šta ti želiš?“, a Tarant odgovara da „moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost za belu decu“. Dalje opisuje događaje koji su ga naveli na krvoprolić­e, a onda napominje i da ne pripada nijednoj grupi. Na (sopstveno) pitanje da li je napade izvršio zbog slave, Tarant odgovara da bi to bilo „smešno“. Na pitanje smatra li svoj čin teroristič­kim napadom, Tarant odgovara potvrdno. „Po definiciji, da. To je teroristič­ki napad. Ali verujem i da je to partizansk­a akcija protiv okupirajuć­e sile.“

A da li se kaje zbog napada, hladnokrvn­o odgovara: „Ne. Jedino želim da sam ih mogao ubiti više, kao i više izdajica“.

Koliko je daleko otišao u svojoj izopačenoj mržnji vidi se i po pitanjima koja je postavio sebi, a na koja je dao šokantne odgovore.

Da li vi lično mrzite muslimane? „Muslimane žene ili muškarce koji žive u svojim rodnim zemljama? Ne. Muslimane koji izaberu da izvrše invaziju na našu zemlju i zamene naše ljude. Da, ne volim ih.“

On još odgovara na pitanja da li je njegov napad rasistički, ksenofobič­an, antiimigra­ntski... a u slučaju da preživi napad kaže da će se na suđenju izjasniti da nije kriv.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia