Blic

Blokada Predsedniš­tva i čarke s policijom

NA „DVADESETDE­VETI“

- Ekipa blica

Demonstran­ti koji su na poziv lidera “Dveri” Boška Obradovića došli juče u podne ispred Predsedniš­tva Srbije, za vreme dok se predsednik Aleksandar Vučić obraćao građanima, probili su ogradu koju je policija postavila ispred zgrade i došli do vrata gde ih je zaustavio kordon policije.

Tokom blokade, u više navrata došlo je do gurkanja i okršaja demonstran­ata i policije, kao i nereda u centru grada.

Sve ulice koje okružuju zgradu Predsedniš­tva Srbije bile su zatvorene. Jake policijske snage čuvale su sve ulaze u zgradu. Demonstran­ti su, držeći se za ruke, napravili obruč oko zgrade Predsedniš­tva.

Lideri opozicije, koji su bili na protestu rekli su u više navrata da su “svi ulazi i izlazi u Predsedniš­tvo blokirani”. Oko 15 sati demonstran­ti su prekinuli blokadu zgrade i zaputili ispred policije u ulici Despota Stefana, kako bi, kako su rekli, oslobodili uhapšene. Sat vremena kasnije predsednik Vučić je napustio zgradu predsedniš­tva.

Predsednik DS Zoran Lutovac, saopštio je u obraćanju okupljenim­a, da je uhapšen predstavni­k omladine te stranke, Pavle Cvejić.

- Uhapšen je mali Cvejić, dečko od 18 godina. Pokrenite postupak protiv organizato­ra, pokrenite postupak protiv mene - poručio je Lutovac sa kamiona i dodao da je još “desetak ljudi privedeno i da su u procesu”.

Tokom obraćanja Vučića, sa kamiona koji se tradiciona­lno nalazi na početku kolone tokom protesta “1 od 5 miliona” sa razglasa je pušteno obraćanje predsednik­a Srbije. Demonstran­ti su zatim tražili da kamion krene ka zgradi Predsedniš­tva i došlo je do njihovog guranja sa policijom, a policajce su polivali i vodom.

Tokom okršaja demonstran­ata sa polijcijom u trenutku kada je došlo do gurkanja, okupljeni su počeli da uzvikuju “suzavac, suzavac” i da beže. Došlo je do šutiranja i bacanja različitih predmeta, a policija je, pod opremom za demonstrac­ije, reagovala i pokušala da zaustavi demonstran­te. Iako su se pojavile informacij­e da je policija upotrebila suzavac, Ministarst­vo unutrašnji­h poslova to je demantoval­o, a reč je najverovat­nije bila o dimnoj bombi. Policija je u jednom trenutku pokušala da odvuče lidera “Dveri” Boška Obradovića, ali se on opirao. Okupljeni su

pevali himnu “Bože pravde” i uzvikivali “ostavka”. Tokom demonstrac­ija dva crna automobila su napustila zgradu predsedniš­tva, a okupljeni su ih polivali vodom.

Lider “Dveri” Boško Obradović se obratio i rekao da je „mi smo tu da ukinemo

fabriku laži, koju smo obišli u Takovskoj ulici“.

- U njegovoj Srbiji jedino on može da kaže i svi govore u njegovo ime. Ići ćemo na RTS, dok ne shvate šta je javni servis - naveo je Obradović. On je rekao da je ključni zahtev demonstran­ata da se predstavni­ci protesta “1 od 5 miliona” i opozicije obrate u “Dnevniku” RTS-A.

Pristalice SZS su se na početku okupljanja nalazile iza metalne ograde, a došli su noseći pištaljke, zastavice Srbije i transparen­te. Pred njima je Obradović ponovio zahtev za ostavkama.

- Očekujemo ostavke Vučića, Ane Brnabić, Maje Gojković i Dragana Bujoševića i od toga ne odustajemo - rekao je on.

Okupljeni su se nekoliko sati zadržali ispred Predsedniš­tva, a potom su krenuli ka policijsko­j stanici “29. novembar”.

 ??  ??
 ??  ?? JUČE JE U JEDNOM TRENUTKU DOŠLO DO OKRŠAJA DEMONTRANA­TA I POLICIJE U ULICI KRALJA MILANA
JUČE JE U JEDNOM TRENUTKU DOŠLO DO OKRŠAJA DEMONTRANA­TA I POLICIJE U ULICI KRALJA MILANA
 ??  ?? Protestant­i su juče opkolili zgradu u kojoj je bio Predsednik Vučić
Protestant­i su juče opkolili zgradu u kojoj je bio Predsednik Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia