Blic

Dušan, Ilija i David do Uskrsa u novoj kući

- Vladimir lojanica

Kuća trojice braće Kovačević u Zlatiborsk­oj 71 na brdu Zabučje u Užicu više ne liči na onu trošnu straćaru u kojoj su do onomad odrastali ovi dečaci, zazirući od iole jače kiše kojoj nisu mogli da odole truli krov i ispucali zidovi njihovih sobičaka.

Dušan (17), Ilija (14) i David (4) Kovačević zajedno sa mamom i bakom za nekoliko nedelja trebalo bi da se usele u renoviranu kuću. Starija braća spavaće u potkrovlju koje će konačno postati uslovno za stanovanje, a njihov četvorogod­išnji polubrat David, majka i baba u renovirano­m prizemlju.

Sam pogled na ovu kuću, čija obnova traje pod pokrovitel­jstvom jednog političara iz vrha srpske vlasti, dokazuje koliki je „Blic fondacija“dala vetar u leđa novom životu trojice dečaka kroz akciju „Srce za decu“. Ne samo kuća, mnogo toga krenulo je nabolje ovoj porodici od 5. februara kada smo na ovim stranicama izvestili o teškom životu ove porodice. Siromaštvo je bilo drug u detinjstvu Dušana i Iliji, posebno nakon očeve smrti. Imali su mnogo ideja i želja, ali ne i novca da to ostvare.

- Naš san, zahvaljuju­ći

„Blic fondaciji“i humanim ljudima, počeo je da se obistinjuj­e. Kada smo se prvi put videli, onaj dan kada ste došli da pišete o našoj nevolji, pričao sam vam da bih žarko želeo da se Ilija i ja uselimo u potkrovlje koje nam je, onako ne završeno moglo da služi samo kao ostava za stare stvari. Vi ste mi tada obećali da će nam se život promeniti, ali ja vam nisam previše verovao. Ne zamerite, nisam navikao da mi se lepe stvari događaju u životu.

Ipak, sve se ostvarilo. Hvala, po sto puta hvala - priča nam Dušan Kovačević dok zajedno posmatramo kako radovi na kući odmiču.

Toliko su odmakli da je već postavljen novi krov, urađena drenaža celog objekta, pokrivena terasa, napravljen­e su nove stepenice, postavljen­e nove kanalizaci­one cevi. U potkrovlju, gde će Dušan i Ilija dobiti po sobu, ozidano je i kupatilo. Za koji dan građevince će zameniti električar­i i moleri, sa grubih se prelazi na unutrašnje radove kako u potkrovlju tako i u prizemlju i podrumu.

- Voleo bih da se uselimo do 10. aprila, tada punim 17 godina. Neću praviti žurku, ne bi bilo u redu zbog pokojnog oca, ali ću okupiti društvo da im pokažem novu kuću. Do sada me je,

zbog uslova u kojima smo živeli, bilo neprijatno da ih pozovem - kaže Dušan.

Ovoga puta obećasmo Dušanu da će ih „Blic fondacija“useliti, ako ne za Dušanov rođendan, onda

sigurno do Uskrsa. Zahvaljuju­ći ljudima velikog srca, “Blic fondacija” će im obnoviti i pokućstvo. Ovoga puta Dušan nije imao ni trunku sumnje, poverovao je iz prve.

 ??  ??
 ??  ?? nataša, ilija i Dušan ispred kuće u novom ruhu
nataša, ilija i Dušan ispred kuće u novom ruhu
 ??  ?? SMS NA 2552
SMS NA 2552
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia