Blic

Obeleženo 15 godina pogroma Srba na KIM

ODRŽAN PARASTOS ZA STRADALE TOKOM TALASA NASILJA 2004.

-

U manastiru Gračanica i u severnom delu Kosovske Mitrovice obeleženo je 15 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Više stotina Srba okupilo se na parastosu u manastiru Gračanica, koji je služio vladika Teodosije sa sveštenstv­om, preneo je TV „Most“iz Zvečana. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljen­og pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KIM.

Obeležavan­ju prisustvov­ali su članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavni­ci crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Nakon što su položili cveće i odali počast stradalima i nestalima čije su slike i imena na obelisku, u Domu kulture održana je akademija - 15 godina nezaborava. Položeni su i venci i cveća na spomen-ploče nastradali­ma Mitrovčani­ma 17. marta 2004. godine Jani Tučev i Bori Spasojević­u i održavan je parastos kod spomenika Beli anđeo u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Organizova­na je i komemorati­vna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom 15 godina od martovskog pogroma da će Srbija štititi svoj narod na Kosovu i Metohiji ukoliko ga ne zaštite oni koji to treba da rade.

- Čini mi se da to NATO nije razumeo. Mi im šaljemo jasnu poruku da uvek želimo da imamo dobru komunikaci­ju sa njima. Ukoliko NATO ne bude u stanju da zaštiti naš narod, ima ko će - rekao je Vučić na konferenci­ji u zgradi Predsedniš­tva u Beogradu.

Vučić je izrazio bojazan za Srbe na KIM, posebno jer nije formirana zajednica srpskih opština jer su uvedene takse i donesena platforma protiv dijaloga.

- Mi želimo da nastavimo dijalog, plašim se da platformom i taksama neki drugi to ne žele. Ako to ne žele, onda to treba da jasno kažu - rekao je Vučić.

Potpredsed­nica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je povodom godišnjice pogroma da je odgovornos­t današnje generacije političara da dijalogom rešava pitanje Kosova i obezbedi mir i stabilnost, koji znače i sigurnost za Srbe na Kosovu.

Podsećamo, pre 15 godina srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata stradalo je od pogroma kada je u tri dana talasa nasilja 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu otklonjene. U Prizrenu petnaest godina posle martovskog pogroma živi dvadesetak Srba, od ukupno 150.000 stanovnika ovog grada, mahom starijih ljudi, a porušena je i spaljena Crkva Bogorodice Ljeviške, koja je na listi Uneska, hram Svetog Đorđa, manastir Svetih arhanđela i zgrada Bogoslovij­e “Kiril i Metodije” su obnovljene. Danas ih je dvadesetak, a jedan deo njih se vratio u carski grad podstaknut obnavljanj­e rada Bogoslovij­e “Kiril i Metodije”, koju pohađa dvadesetak učenika. Agencije

 ??  ?? proterano je . !" srba
proterano je . !" srba
 ??  ?? srušeno je i zapaljeno #$ crkava i manastira
srušeno je i zapaljeno #$ crkava i manastira

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia