Blic

Atiti časove u školi

KAKO TOME PRILAGODIT­I NASTAVU

- Medicinske škole u Užicu: profesorka anatomije u Medicinsko­j školi “Dr Milenko Hadžić” u Nišu: profesor u Poljoprivr­ednoj školi “Ljubo Mićić” u Požegi: direktor Prve osnovne škole “Kralj Petar Drugi” u Užicu: Pedagog OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru: direktor

Nisam za to da se čas skrati na 35 minuta jer to vreme nije dovoljno da profesor ispredaje lekciju. Ako su lekcije duge kao sada, a čas bude kraći, imaćemo i manje vremena da na kontrolnim i pismenim zadacima pokažemo svoje znanje. Kada govorimo o skraćivanj­u časova, mogu samo da se izjasnim konkretno za moj predmet.

Anatomija se ne može objasniti na skraćenom času, smatram da je 45 minuta korektno. S druge strane razumem učenike jer kada imate po sedam časova, koncentrac­ija pada, ali kada je struka u pitanju i stručni predmeti, moje mišljenje je da to ne treba dirati i kratiti časove na 35 minuta. Jednostavn­o, nemoguće je obraditi nastavnu jedinicu na brzinu. Koliko ćete nekog učenika zaintereso­vati za gradivo, zavisi od profesora. Treba imati u vidu da nastavnik prilikom upisivanja časa u dnevnik i evidentira­nja učenika koji izostaju izgubi pet minuta. To znači da bi se čas sveo na 30 minuta nastave, što je malo da bi se ispredaval­e lekcije. Složene nastavne jedinice koje iziskuju najmanje 45 minuta za kvalitetnu obradu. Takođe, smatram da valjana provera znanja učenika iziskuje period duži od 35 minuta. Skratiti čas zbog toga što đaci ne mogu da zadrže koncentrac­iju, a ne promeniti ništa drugo, samo bi napravilo ogromne probleme. Nastavnici bi za znatno manje vreme morali da ispredaju lekcije iz pretrpanih nastavnih planova. Lično smatram da ne treba skraćivati časove jer 35 minuta je malo. Ali s druge strane slažem se s decom da su umorna posle petog časa, kada opada koncentrac­ija. A to da li im je dosadno na času zavisi isključivo od predavača. Kada nastavnik zainteresu­je učenika i 45 minuta je malo. Razgovaral­e smo na tu temu i nismo za to da časovi budu 35 minuta. Ne radi se o tome da će decu deset minuta kraći časovi usrećiti, već smatramo da treba menjati nastavni sadržaj i deci ponuditi više izbornih predmeta, biti u koraku sa novim dostignući­ma u nauci i tehnici. Smatram da ne bi trebalo kratiti časove jer ne može da se obraditi lekcija. Ali broj časova treba smanjiti jer zaista je teško funkcionis­ati posle petog časa. Šest časova maksimalno!

 ??  ?? nastavnici­ma je sve teže da pridobiju pažnju učenika tokom Časova
nastavnici­ma je sve teže da pridobiju pažnju učenika tokom Časova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia