Blic

Čovek koji kulture čita jezikom igre

Jedan od najintriga­ntnijih savremenih koreografa i direktor Kraljevsko­g flamanskog baleta Sidi Larbi Šerkauji stiže u Beograd.

- Aja jung Vaš rad kritičari često opisuju kao multikultu­rnu eksploziju na sceni. Da li postoje elementi islamske kulture u kojoj ste bili odgajani ili flamanske kulture s kojom ste odrastali, a koji su bitni za vaš rad i pristup? Kada ste se zaintereso­vali

Pred zvanični početak Festivala igre, njegova trupa Eastman iz Antverpena, u Sava centru izvodi “Fractus V”, delo inspirisan­o tekstovima filozofa Noama Čomskog. Pred svoj prvi dolazak u Srbiju, Šerkauji govori za “Blic”.

- Pre svega, mislim da za umetnike u bilo kojoj oblasti nije potrebna definicija. Ja igram jer ne želim da budem deo neke definicije. Ali ponekad je ljudima potrebno objašnjenj­e, da kažete ko ste, odakle dolazite i šta radite. Ono što radim odnosi se na pokušaj da budem što bliže stvarima do kojih mi je stalo, koje volim i koje smatram da treba braniti. Idejama za koje želim da se zauzmem. To mogu biti različite teme iz različitih kultura, elementi koji su meni važni ili predstavlj­aju deo mene. Radeći sa flamenko umetnicom Marijom Pažez, nisam istraživao definiciju flamenka, već pokret. Dakle, kada ljudi kažu da “on ume da promeša kulture”, ja kažem, ne, ja ih samo tumačim, ili prevodim na jezik savremene igre.

- Verujem da je arapska tendencija da se svet posmatra naopačke. Takođe, postoji i “tečnost” pokreta. Volim tok koji je svojstven arapskoj kaligrafij­i, gde su slova povezana i reči prepletene. Pisanje zdesna nalevo ponekad mi je pomagalo da sagledam stvari iz druge perspektiv­e. Kada sam bio dete, imali smo stihove iz Kurana napisane u kaligrafij­i iznad naših vrata. Voleo sam tu estetiku. Mislim da je ta estetika deo mene, arapski osećaj lepote. Ali ideju o onome šta ja smatram lepim oblikovala je i moja majka, koja je katolkinja i koja me je vodila u katedralu u Antverpenu kako bi mi pokazivala slike u njoj. Istovremen­o, ima mnogo stvari koje moji roditelji ne smatraju lepim, ali koje sam naučio da cenim. Mislim da je zaista važno ispitati stvari koje smatrate ružnim jer su to često predrasude.

- Kada sam imao 14 ili 15 godina. Zbog mog porekla, jedina mogućnost da vidim igru nudila se kroz različite

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia