Blic

Dela Svetomira Arsića Basare u Galeriji SANU

- (Novosti)

Pred publikom će se do 19. maja, po izboru istoričara umetnosti Nikole Kusovca, naći retrospekt­iva akademika. Stvaralac ne sme da bude slep kada njegova nacija nestaje, poručuje umetnik.

Monumental­ni drveni i gvozdeni radovi koje je osmislio Svetomir Arsić Basara zauzimaju celokupnu Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti, a obuzimaju dušu svakoga ko ih pogleda. Prišraflje­ni okovi i oreoli, urezani krstovi i mali metalni ljudi koji beže iz šupljina vide se tek kada se razgrnu probadajuć­e šipke, viseći lanci i bolni krici izvrnutih figura. Pred publikom će se do 19. maja, po izboru istoričara umetnosti Nikole Kusovca, naći dela koja su iznuđena dešavanjim­a u našoj zemlji.

Izložba skulptura srpskog akademika organizuje se povodom devedeset godina od njegovog rođenja, a kako je prethodna retrospekt­iva u Galeriji SANU održana 1998. godine, ovom prilikom će na istom mestu biti prikazano više od 50 dela stvaranih u poslednje dve decenije. Basara, koji je rođen u selu Sevcu na Kosovu, zbog nemogućnos­ti da radi u svom ateljeu u Brezovici, seli se 1999. godine u atelje u zgradi Akademije i trajno se nastanjuje u Beogradu.

Inače, posetioce na ulazu u Galeriju SANU dočekuju zidovi okrečeni u vizantijsk­oplavu i “Car Lazar” sa nekoliko desetina “oklopnika”, kojima je Basara, kako je objasnio, želeo da “u naš duh usadi duh slavne srpske istorije jer nijedan drugi narod ne bi preživeo ono što je preživeo srpski narod zahvaljuju­ći svojoj ljubavi prema slobodi”.

Izložba skulptura srpskog akademika organizuje se povodom devedeset godina od njegovog rođenja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia