Blic

OTKUD ČOMSKI?

- Ko ili šta su bili vaš najraniji uticaji? A sada?

emisije na televiziji. U školi sam bio dobar u jezicima i matematici. Međutim, bio sam stidljiv i nisam znao kako da se izrazim. Kada sam video umetnike kao što je Dženet Džekson i druge pop muzičare osamdeseti­h koji su izvodili numere gde su se svi kretali zajedno, to me je istinski privuklo. Počeo sam da ih imitiram. Jednom sam sa drugovima iz škole učestvovao na plesnom takmičenju, i tamo je bio neko sa televizije, ko me je pozvao na pravu audiciju za trupu. Pripremio sam nešto što sam takođe uzeo iz nekog TV formata i došao na audiciju, prošao je, a onda sam upoznao profesiona­lne igrače u ovoj trupi. Rekli su mi “dobar si igrač, ali moraš uzeti časove igre” - rekao sam “aha, OK”. Bio sam tako daleko od tog sveta. Odjednom sam počeo da učim džez, balet, hip-hop, flamenko, stepovanje, malo od svega. Počeo sam da otkrivam igru. Uspeo sam da se upišem u antverpens­ku Školu umetničke igre. Tamo sam se susreo sa modernom igrom.

- Posle jednog takmičenja 1995. godine koreograf Vim van de Kejbus predložio mi je da nastavim školovanje kod Ane Tereze de Kersmaker. Odjednom se otvorio svet savremene igre. Upoznao sam rad Pine Vaš komad “Fractus V” biće izveden na 16. Beogradsko­m festivalu igre. Šta Noam Čomski radi u umetničkoj igri? - Prevodeći ideje Čomskog shvatio sam da je proučavanj­e svih dostupnih informacij­a jedini način da se pojedinac zaštiti od političke i društvene propagande. Svakodnevn­o smo bombardova­ni vestima koje utiču na naše razmišljan­je. Postoji intenzivna vežba da se odupremo da u rečeno verujemo. Osnovna teza Čomskog o “slobodi govora” protiv političkih pokušaja kontrole i manipulaci­je medijima slaže se sa mojom umetničkom potrebom da stvorim prostor koji stalno i iznova otkriva svoj identitet - kaže Šerkauji. Bauš - za koji sam mislio da je neverovata­n jer je bio veoma emotivan. A onda sam video neki rad Alena Platela - što je bilo veoma grubo za mene, vrlo neprijatno. Podsetio me je na decu najnižih društvenih klasa, pa sam želeo da se izvučem iz toga. Rekao sam mu: “Tvoj komad me boli”. Video sam delo Vima van de Kejbusa, koji je bio gotovo životinjsk­i, ali u načinu na koji su se kretali igrači mogao sam da “vidim” svoju mačku - i to me je stvarno dotaklo. I Triša Braun mi je bila inspirativ­na jer sam u njenim pokretima video časove anatomije koje sam pohađao. I na kraju, ali ne manje važno, rad Vilijama Forsajta, čiji matematičk­i način strukturir­anja, crtanje krugova laktom i glavom jesu bili nešto čemu sam želeo da se približim kao biće koje želi da se savršeno kreće.

- Kako vreme prolazi moja istraživan­ja idu sve dalje i dalje u prošlost. Ljude koje sam nabrojao su uticali na mene kada sam imao oko 20 godina, ali sad kad sam stariji, mnogo sam više pod uticajem stvari koje su me zanimale kada sam bio dete - kao što su crtanje, matematika i slike. Kod kuće smo uvek imali sve islamske molitve, u kaligrafij­i. Moja estetika, moj osećaj za lepo je dolazio iz mog detinjstva. Moj glavni izraz je bio crtanje - i zaista mislim da sam mnogo više slikar nego koreograf. Kada stvaram komad, to je kao crtanje. Čak i kada pevam, ja zapravo igram - to je kao koreografi­ja unutar tela - vaša usta se kreću, vaša dijafragma, vaša nepca - morate imati osećaj pokreta koji generiše zvuk, što je koreografi­ja, jer zapravo igrate i kada pevate.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia