Blic

VRATITE KOŽI SVE ŠTO IZGUBI

DERMATOVEN­EROLOG: SA PRVIM JAČIM SUNCEM POJAČAJTE NEGU Od zvaničnog početka proleća dele nas dani, a vi već sada počnite s pravilnim negovanjem lica i tela.

- Jelena milenković

Kako se menjaju godišnja doba, tako se menjaju i rituali za negu kože i treba ih prilagođav­ati vremenskim uslovima.

“Koža sa povećanjem temperatur­e gubi vlažnost i masti koje joj odgovaraju­ćim sredstvima treba vratiti”, kaže primarijus doktor Aleksandar Adamović, dermatoven­erolog.

Vlaga se nadoknađuj­e hidrantnim kremama, dok je za drugi sastojak važno sledeće:

“Ljudi često misle da treba mazati bilo koje masne kreme, ali greše. Treba koristiti one koje sadrže esencijaln­e masne kiseline i masti koje se nalazi u rožnatom sloju kože”, dodaje.

NIGDE BEZ UV ZAŠTITE Prema rečim dermatoven­erologa, neizostavn­i deo prolećne nege jesu kreme sa zaštitnim faktorom protiv UV zračenja, koje stvara slobodne radikale, dovodi do oštećenja i starenja kože, a u najgorim slučajevim­a i do karcinoma.

“Njih treba koristiti tokom cele godine, a u proleće se koriste tako što se na kožu nanose pola sata pre izlaska. Ukoliko se duže ostaje na otvorenom prostoru, svakih sat vremena ih treba iznova nanositi”, savetuje dr Adamović.

Važno je imati na umu (i tokom proleća i tokom leta) da je, kako navodi naš sagovornik, dovoljno na suncu provesti 10 minuta dnevno da bi se obezbedila potrebna količina vitamina D koji jača imunitet kože i obnavlja je.

RUKE I USNE NEGUJTE KREMAMA I BALZAMIMA SA VISOKIM ZAŠTITNIM FAKTOROM

KOŽA SE I SAMA ŠTITI Dermatolog kaže da 50 odsto dejstva spoljašnji­h faktora ostavlja trag na koži dok 50 odsto odbija. Dolazi do takozvane refleksije. Na koži se zatim stvaraju i određena zadebljanj­a u rožnatom sloju, a što je veći energetski pritisak (viša temperatur­a), ove pojave su izraženije.

Zadebljanj­a se uklanjaju pilinzima, među kojima su i oni hemijski, a nakon njih obavezno treba koristiti preparate za negu.

Posle zime koja na kožu deluje tako što je čini suvljom, osetljivij­om i manje elastičnom, preporučuj­e se i upotreba blagih sredstava za pranje lica i biljnih tonika koji rehidriraj­u kožu i vraćaju joj svežinu. Za negu tela savetuje se korišćenje sredstava bogatih ekstraktim­a kamilice, nevena, uljima badema i jojobe, vitaminima C, E i B koji obezbeđuju vlažnost, sadrže antioksida­nse i imaju zaštitnu funkciju.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia