Blic

Pet godina od hapšenja najtraženi­jeg narko-bosa

Hronologij­a slučaja Šarić Od septembra 2016, kada je postupak krenuo iz početka, održana 54 ročišta, a odloženo 25.

- ana ž. adžić

Svojevreme­no najtraženi­ji begunac Pljevljak Darko Šarić (49) pre tačno pet godina kročio je na tlo Srbije i od tada je u pritvoru u kojem čeka pravosnažn­ost presude za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, ali i kaznu za pranje para.

Iako se tog utorka, 18. marta 2014, dva dana posle parlamenta­rnih izbora u Srbiji, kada je Šarić u pratnji specijalac­a sleteo na beogradski aerodrom, verovalo da će se sudski postupci protiv prvookrivl­jenog u akciji “Balkanski ratnik” završiti brzo, ali do toga nije došlo.

U proteklih 1826 dana na suđenjima i oko Šarića dešavalo se svašta, počevši od mnogih odlaganja ročišta do toga da većina onih koji su se bavili tim slučajem je ili van pravosuđa ili prebačena na neke druge položaje. Ono što je postojano je Šarićevo negiranje da ima bilo kakve veze sa švercom droge za koji je optužen.

Prva, prvostepen­a presuda kojom je osuđen na 20 godina zatvora izrečena mu je 13. jula 2015, a na nju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Veliku polemiku izazvalo je i puštanje snimljenih razgovora između optuženih, koji

su kako je tvrdila odbrana, pribavljen­i nezakonito.

Apelacioni sud je poništio prvostepen­u presudu uz obrazložen­je da “nije jasno napisana, da nije objašnjeno za šta je koji član grupe bio zadužen prilikom šverca kokaina, kao i da je Šariću trebalo suditi po blažem zakonu po kome je najviša kazna za ovo krivično delo 15 godina”. Sporna stavka bio je sastav veća jer Vladimir Vučinić, koji je u međuvremen­u napustio sud, nije smeo da sudi narko-bosu jer je procenjiva­o optužnice protiv njega.

- Optužnica mi deluje

Optužnica mi deluje kao lepo napisana pričica, ali ne razumem za šta me tužilac konkretno tereti. Kažem “neka mi dokažu”, Šarić

kao lepo napisana pričica, ali ne razumem za šta me tužilac konkretno tereti. Već sedam godina svašta govore o meni, zato sada više neću da pričam da nisam kriv, nego kažem “neka mi dokažu” - rekao je Šarić 26. septembra 2017. na početku ponovljeno­g suđenja.

Nova presuda i Šariću kazna od 15 godina robije izrečena je 10. decembra prošle godine.

Sada se čeka odluka Apelaciono­g suda, i ovoga puta to će biti konačna presuda.

 ??  ?? spekulisal­o se da je darko šarić imao Čak putnih isprava
spekulisal­o se da je darko šarić imao Čak putnih isprava

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia