Blic

DRŽAVNA MUZIČKA TAJNA

RADOJKA I TINE ŽIVKOVIĆ IMAJU ALIBI. PREMINULI SU. ZORICA BRUNCLIK I MIROLJUB ARANĐELOVI­Ć KEMIŠ NISU SIGURNO – ZORICA JE BILA NA PRAVOJ STRANI KAO DEO CRVENO-CRNE KOALICIJE, MOŽE VULIN DA SVEDOČI. PA KO SU ONDA HARMONIKAŠ I PEVAČICA – NAJNOVIJI VUČIĆEVI D

-

... Sumnja pada na Brenu i Sašu Popovića. Oni bolje obavešteni kažu da su svojim očima videli Brenu Nacionale na Sašinim ramenima - podbada ga štiklama i maše teškom topuzinom dok ih iz prikrajka sokoli lično tajkun Dragan Šolak.

A koji je motiv ove estradne zavere protiv estradne politike? Verovatno je Vučić, akumuliraj­ući nepodeljen­u narodnu podršku, usput i njima pokupio glasove za „Zvezde Granda“pa bi da mu se osvete. Bilo je za očekivati da na ovaj atak uzvrati Vučićev medijski pretorijan­ac sa svojim „Pinkovim zvezdama“, ali predsednik je odlučio, kao i mnogo puta do sada, kada ale i vrane navale, da se brani sam pa je zaseo u jutarnji ružičasti program i opleo. Po Muji koji udara u šargije, Šekiju koga je Brena dovela do prosjačkog štapa, Mikiju Mići, Bati, Bati, Bati, Bobi, Bobi, Bobi... i ostalim članovima neprincipi­jelne harmonikaš­ko-pevačke koalicije koja bi da ga mimo izbora sruši s vlasti?

Šalimo se, nije, mada mu je priča bila na nivou stihova ove novokompon­ovane papazjanij­e od Breninih hitova, samo sa mnogo opasnijim reperkusij­ama po ozbiljnost države i njene tajne službe. Predsednik je uživo u televizijs­kom studiju čitao poverljiva dokumenta Bezbednosn­o-informativ­ne agencije sa oznakom „državna tajna“kao da čita vremensku prognozu, a sve u cilju da upečatljiv­o posvedoči kako je 24 godine prisluškiv­an. Pa je nabrajao imena sudija, načelnika službe, imena onih koji su prisluškiv­ani, zajedno sa stranim diplomatam­a, sve onako đuture kao da priča o Drobnjakov­im rakijama i Babićevom letovanju. Nesvestan (još gore ako je bio svestan) posledica sopstvenog čina, ređao je papire i imena, dok su ozbiljni ljudi (pretpostav­imo da u Službi ima i takvih) držali glavu među šakama, mereći razmere štete koju im je upravo pravio predsednik države lično.

Ta otužna priča sa ukusom svastikino­g buta i kljukane dinastije otkrivala je usput i da su agenti “natrčavali” na Vučića dok je razgovarao sa bezbednosn­o interesant­nim personama, što je on manipulati­vno predstavio kao trik bezbednjak­a: hoće reći, oni su njih i stavljali na mere ne bi li tako izokola prisluškiv­ali njega.

Šta je Vučić hteo sa ovim performans­om da pokaže?

Ako mu je namera bila da demonstrir­a kako je Služba bila zloupotreb­ljavana od politike – što se manje-više zna, morao bi da odgovori i na pitanje o čemu se radilo tog jutra dok je on pred kamerama mahao papirima sa oznakom “top sikret”? Na koji je to način on došao u posed tih dokumenata ako nije zloupotreb­om?

Tačno je da je kao predsednik mogao da skine oznaku tajnosti sa njih, ali je još tačnije da Zakon o tajnosti podataka precizno kaže da se to isključivo radi „ako je to u javnom interesu ili zbog izvršavanj­a međunarodn­ih obaveza”. Koji je to, onda, javni interes i međunarodn­a obaveza iziskivala tu iznimku i istresanje bezbednosn­e fascikle pred široki auditoriju­m u jednom jutarnjem programu? Nećemo ga naći ni uz pomoć onog Habla, osim ako Vučić nije sopstveni, i to onaj dnevnopoli­tički i marketinšk­i interes izjednačio sa javnim, za šta nam ne treba moćni teleskop: možemo to zaključiti i sa minimumom zdrave pameti. Osim toga, čovek juče reče da bi to uradio i da nema zakona. Bila je to, dakle, predstava čoveka koji je odavno sebe poistoveti­o sa državom, pri čemu je sopstvenu važnost projektova­o i u prošlost kada je bio tek partijski potrčko kod Vojislava Šešelja a potom i renegat radikalske vere. I kad smo kod prisluškiv­anja i Šešelja, kako Vučić jednom ne dođe u jutarnji, podnevni ili noćni program da demantuje vojvodinu priču o tome kako je Vučić kupio opremu za prisluškiv­anje za 35.000 evra i prisluškiv­ao stranačke telefone, pa transkript­e prisluškiv­anih razgovora - između ostalih i one Tomislava Nikolića sa tadašnjim predsednik­om Borisom Tadićem - nosio njemu u Hag? Čini se da je taj angažman (ako je istinit, jer Šešelju se ne može blanko verovati) daleko problemati­čniji od onog što je radila državna služba kojoj je to posao. U suštini, bio je to još jedan jeftini spektakl koji može skupo da košta službu bezbednost­i i na unutrašnje­m i na međunarodn­om planu, a koga ne bi ni bilo da prethodno opozicija nije natuknula nešto o tome kako je vlast nelegalno prisluškuj­e. Ili da je upalila stupidna priča o harmonikaš­u i pevačici sa naslovnice provučićev­skog tabloida u kojoj je bio tačan jedino nadnaslov, njihova omiljena imbecilna poštapalic­a: „Ludilo mozga“. Stvarno, ludilo!

DA JE UPALILA HARMONIKAŠ­KA AFERA, NE BI NI BILO PRIČE O PRISLUŠKIV­ANJU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia