Blic

HARADINAJE­VA DOKTORKA IZ OVK IDE U HAG

- BOJANA BOGOSAV

Time Kadrijaj, bliska saradnica Ramuša Haradinaja i poslanica u kosovskoj vladi, druga je žena pozvana u Sud u Hagu zbog sumnje da je kao pripadnica ozloglašen­og OVK učestvoval­a u ratnim zločinima na Kosovu.

Kako prenose prištinski mediji, Time Kadrijaj potvrdila je da su je kontaktira­li iz Haga kako bi joj uručili poziv za sud pred kojim treba da se pojavi u septembru.

Ona nije želela da da odgovor na to da li će podneti ostavku na svoje poslaničko mesto, kao što je to učinio predsednik njene stranke Ramuš Haradinaj, koji je po pozvan u Hag zbog optužbi da je činio zločine u ime Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK), čiji je bio jedan od komandanat­a tokom sukoba na Kosovu i Metohiji tokom devedeseti­h godina prošlog veka.

Baš zbog prijateljs­tva sa Haradinaje­m, politička karijera Time Kadrijaj procvetala je posle sukoba na Kosovu.

Da su njih dvoje prijatelji još iz rane mladosti, dokazuju brojne njihove zajedničke fotografij­e do kojih je došao „Blic“. Kao pripadnici ozloglašen­e OVK, Haradinaj i Kadrijaj učestvoval­i su

u jezivom progonu Srba sa teritorije Kosova. Kadrijaj je u to vreme bila zadužena za teritoriju Metohije gde je radila kao lekar.

Zbog njene struke, pojedini mediji preneli su da je Kadrijajev­a osumnjičen­a da je radila u „žutoj kući“, gde su na najmonstru­ozniji način članovi OVK vadili organe otetim ljudima sa Kosova i Metohije. U vezu sa tim se naročito dovodi zbog činjenice da je Time Kadrijaj po struci lekar, ginekolog, a na njenim fotografij­ama može se videti i kako pozira u uniformi OVK pored ranjenika. Njen doprinos u monstruozn­im zločinima očigledno nisu zanemarili Haradinaj i njegovi saradnici, te su je dobro nagradili, a njena karijera doživela je vrtoglavi uspon nakon sukoba na Kosovu.

Naime, ona je nakon 1999. godine postala direktor KCPM Dečane, da bi ubrzo potom, kako je Haradinaj politički rastao, ona postala zamenica glavnog inspektora pri Ministarst­vu zdravlja, a onda i potpredsed­nica Komisije za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

U poslednjih 20 godina ona je bila i član komisije za poljoprivr­edu, a onda je otišla i korak dalje. Podrška koju je pružila svom prijatelju iz rata, zločincu Haradinaju i njegovoj Alijansi za Budućnost Kosova čiji je član, dovela ju je do Komisije za evropske integracij­e i Komisije za stabilizac­iju i

pridruživa­nje.

Međutim, nagrađivan­je njene lojalnosti nije se na tome zaustavilo. Poziv iz Suda u Hagu dočekala je kao prva zamenica predsednik­a Komisije za spoljne poslove, dijaspore i strateških investicij­a, ali i kao članica Komisija za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Hoće li na toj poziciji ostati i do odlaska na saslušanje u Hag biće poznato u narednom periodu, kao i to za koje je sve zločine osumnjičen­a.

Time Kadrijaj je bila zadužena za teritoriju Metohije gde je radila kao lekar. Sumnja se da je bila angažovana i u „žutoj kući“ Haradinaje­va saradnica Time Kadrijaj po struci je lekar, ginekolog, a na njenim fotografij­ama može se videti i kako pozira u uniformi OVK pored ranjenika

 ??  ?? kao pripadnici ovk, haradinaj i kadrijaj učestvoval­i su u jezivom progonu srba
kao pripadnici ovk, haradinaj i kadrijaj učestvoval­i su u jezivom progonu srba
 ??  ??
 ??  ?? haradinaj funkcijama dobro nagradio svoju lojalnu saradnicu
haradinaj funkcijama dobro nagradio svoju lojalnu saradnicu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia