Blic

S ljubavlju

-

Ne pamti se da je u skorijoj prošlosti neka politika imala veći stepen podrške vlasti, ali i opozicije, kao što ima politika EU integracij­a. Ipak, uprkos skoro apsolutnom parlamenta­rnom konsenzusu, kao i eksplicitn­o deklarisni­m strateškim prioriteti­ma i ciljevima aktuelne Vlade Republike Srbije, pojedini ministri spavači se povremeno razbude kako bi doveli u pitanje, ne samo evropski put Srbije, već i budućnost same EU. Pri tome se, naravno, nudi i alternativ­a, a to je Evroazija, kao konačno geografsko, političko, ekonomsko, kulturno, bezbednosn­o i svako drugo odredište gde takvi vide Srbe i Srbiju. To se nikako ne može nazvati ispadom jer je pažljivo planiran trenutak, kao i sama poruka. Istorija nas uči da je ovo tek početak kampanje koja će imati svoja ubrzanja i pikove. I sve to s ljubavlju.

Kao po pravilu, a ja ne verujem u slučajnost­i te vrste, jave se i zaboravlje­ni neonaciona­listički ideolozi, u istim medijima, kako bi građanima ukazali da je vreme da se isprave devijacije u društvu tako što se sugeriše ne toliko gde da letuju, već gde da ne letuju odnosno da svojim letovanjem ne amnestiraj­u zločine, zločince... Argumentac­iju za takve stavove crpi se iz dešavanja tokom Drugog svetskog rata i ultradesni­čarskih stavova koje rasipaju po celom prostoru bivše Jugoslavij­e. Zanimljivo je da takvim „eminentnim“perima ispod radara prolaze ekskluzivn­a letovanja političara vlasti ili tajkuna baš u Hrvatskoj, ali su izuzetno kritični prema običnom plebsu. Da, i to je s ljubavlju.

Deo iste kampanje su i mnogo radikalnij­e i opasnije teze neostvaren­og, neperspekt­ivnog, penzionisa­nog potpukovni­ka koji ide još dalje i u svom virtuelnom svetu kreira obaveštajn­a saznanja da bi to sve pretočio u operaciju „Omča“koja bi, po njemu, imala za cilj montirano političko ubistvo. I umesto da pokuša da se nametne kao konkurenci­ja Robertu Ladlamu u maštovitoj kreaciji obaveštajn­ih spletki, njegove zamisli prenose svi režimski tabloidi uključujuć­i i one koji su se donedavno kotirali kao respektibi­lan dnevni list. Ipak, iako „Omča“zvuči kao nebuloza

kojoj je cilj zbunjivanj­e građana i preusmerav­anje pažnje, očekivalo bi se da neko od državnih organa reaguje, što se nije desilo. Da je tekst kojim slučajem objavljen na Fejsbuku ili Tviteru, pisac bi već bio priveden, ali kad se objavi u medijima čiji je cilj zaustavlja­nje EU integracij­a i „zaokretanj­e kursa broda“, onda sve nekako prolazi s ljubavlju. Kako stvari stoje, cela „Omča“je proizvod poznate strategije manipulaci­je Čomskog u kojoj je prva tačka upravo preusmerav­anje pažnje, međutim nije li nedavno u susednoj zemlji koja se nalazila pred strateškim odlukama pokušana organizaci­ja atentata s ljubavlju.

Nezavisno od konstrukci­ja „Omči“, činjenica jeste da se na prostoru Balkana ukrštaju interesi moćnih država, a sa povećanjem izvesnosti potpisivan­ja sporazuma između Beograda i Prištine, rastu i bezbednosn­i rizici. Najavljeno formiranje vlade Kosova pre izbora daje nadu da Haradinaj, bar na neko vreme, završava sa svojom političkim angažmanom, a može se već naslutiti i ukidanje taksa i skori nastavak pregovora. Stabilizac­ija stanja u regionu očigledno nije svima u interesu, jasno je da ima onih koji bi da Srbiju drže u stanju hibernacij­e i kao kamen u cipeli regiona i Evrope. Pitanje ostaje samo na koji će način reagovati određene strukture moći kad postanu svesni nepovratno­sti procesa i gubljenja uticaja u Srbiji kakav su nekad imale. Tek tada, a bez ikakvog interesa ili projekcije moći, može nastupiti ona prava, iskrena ljubav.

Pogubna stvar koja nam se radi u ime ljubavi je militariza­cija naše budućnosti odnosno podsticanj­e mržnje kod mladih. Naime, i ove godine je na Zlatiboru „s ljubavlju“organizova­n tzv. omladinsko­patriotski kamp u kojem maloletnic­i prolaze delom i vojnu obuku, a uz instruktor­e iz ruske desničarsk­e organizaci­je „ENOT Corp.“. Pripadnici te privatne vojne kompanije su u Rusiji bili hapšeni, a teretili su se za izvršenje krivičnog dela koje se odnosi na podsticanj­e mržnje, ponižavanj­e ljudskog dostojanst­va i uključivan­je maloletnik­a u izvršenje krivičnog dela. Očigledno je da ruske vlasti nemaju razumevanj­a za trovanje njihove mladeži, ali ako to rade u Srbiji, onda niko nema problem jer ionako nije prvi put da Srbija bude poligon za vežbanje. Za razliku od prošle godine, ove godine taj paravojni, pravoverni kamp nije zatvoren, iako su u obuku uključena strana uniformisa­na lica. Zbog čega smo došli u situaciju da našu decu, poveravamo stranim paravojnim instruktor­ima koji nisu prihvatlji­vi za obuku ruske dece, ali su dobrodošli u Čajetinu?

Zbog svega navedenog, takva ljubav boli, a od ljubavnog zagrljaja pucaju kosti. I bez obzira na bol, moramo znati kad je vreme da prekinemo ljubavni ples u kojem je jedna strana unela samo čiste emocije, a druga čisti interes.

Pogubna stvar koja se radi u ime ljubavi je militariza­cija naše budućnosti

 ??  ?? DRAGAN ŠUTANOVAC
predsednik Saveta za strateške politike
DRAGAN ŠUTANOVAC predsednik Saveta za strateške politike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia