Blic

OSMACI će UČITI KAKO SE POKREĆE ROBOT I KAKO RADI FRIŽIDER

-

Učenici koji u osmi razred polaze u septembru sledeće godine dobiće dva nova obavezna predmeta koji će zameniti dosadašnji tehničko i informatič­ko obrazovanj­e.

Budući osmaci će umesto tehničkog i informatič­kog obrazovanj­a imati predmete tehnika i tehnologij­a i informatik­a i računarstv­o. Pored tih predmeta, i nastava fizičkog vaspitanja biće im dopunjena zdravstven­im vaspitanje­m.

U sklopu predmeta tehnika i tehnologij­a đaci će izučavati životno i radno okruženje (kao što su elektroteh­nika, električne instalacij­e, štednja energije, kako se primenjuju i kako rade električni aparati...), saobraćaj i osnove telekomuni­kacija, tehničku i digitalnu pismenost (osnove informacio­no-komunikaci­onih uređaja, izrada elektromeh­aničkih modela...), resurse i proizvodnj­u (elektroene­rgetske sisteme, proizvodnj­u i prenos struje, obnovljive izvore energije, kućne elektroins­talacije...), te konstrukto­rsko modelovanj­e električni­h mašina, robota...

DIGITALNO OKRUŽENJE U okviru predmeta informatik­a i računarstv­o učiće rad sa tabelarnim proračunim­a, primenu formula u statistici, izradu grafikona, rad u “klaudu”, zaštitu ličnih podataka, šta su open source podaci. Izučavaće i programske jezike (Jupyter, Octave...), analize i grafičko prikazivan­je nizova podataka. Pored toga, u školskom programu je i kreiranje onlajn upitnika, programira­nje uređaja, izrade projektnih zadataka, rad sa open source podacima... Kroz ovaj predmet, radiće se i zadaci koji su u vezi sa drugim predmetima, kako bi đaci lakše mogli da shvate široku primenu informatik­e.

Kako navode u Ministarst­vu prosvete, cilj predmeta tehnika i tehnologij­a je da đaci razviju tehničko-tehnološku pismenost, izgrade odgovoran odnos prema radu i proizvodnj­i, životnom i radnom okruženju, ali i korišćenju tehničkih i tehnološki­h resursa, te steknu uvid u sopstvena profesiona­lna interesova­nja.

- Cilj učenja informatik­e i računarstv­a je osposoblja­vanje đaka za upravljanj­e informacij­ama, bezbednu komunikaci­ju u digitalnom okruženju, kreiranje digitalnih sadržaja i računarski­h programa za rešavanje različitih problema u društvu koje se brzo menja zbog razvoja digitalnih tehnologij­a - navode u Ministarst­vu.

LAKŠI RAD SA ĐACIMA Nastavnici kažu da će im biti olakšan rad sa decom, jer se radi o đacima koji su prvi imali informatik­u kao obavezan predmet.

- Sve te izmene i reforme počele su kada je u septembru 2017. peti razred dobio informatik­u kao obavezan predmet, koja je do tada bila izborni. Brojne radne grupe koje su radile na istraživan­ju došle su do zaključka da dokle god je informatik­a izborni predmet, znanje učenika iz ove oblasti će ostati izutetno slabo. Učenici su birali radije domaćinstv­o ili neke druge izborne predmete nego informatik­u. Kako im prosek nije zavisio od ove ocene, i kako se nastava održavala u vidu prečasa ili dopunskog časa, mnogo njih je izostajalo sa nastave. Samim tim izostajalo je i informatič­ko znanje kakvo treba da imaju danas učenici osnovnih škola. Uz ove izmene je mnogo bolje u nižim razredima nego što je bilo, a tako će od sada biti i sa osmacima - kaže za “Blic” nastavnik predmeta tehničko i informatič­ko obrazovanj­e Dobrivoje Marjanović.

MATERIJA BLISKA DECI On dodaje da će se uz nove predmete izučavati mnogo toga što nije pre i ukazaje na sadašnji boljitak u informatič­kom znanju, jer “dok su učenici pre učili šta su proste komponente računara, sada se uvode u svet programira­nja”.

- U sklopu predmeta inforamtik­a i računarstv­o đaci će se sada učiti osnovama programira­nja, zaštiti ličnih podataka, programski­m jezicima, onlajn upitnicima... Predmet tehnika i tehnologij­a će ih uvesti u svet elektroteh­nike, osnove telekomuni­kacija, saobraćaja i elektroene­rgetskih sistema - ističe nastavnik Marjanović.

Deca su ove izmene oduševljen­o dočekala, prema rečima nastavnice Marine

Luković iz osmoletke u Beogradu “Sveti Sava”, sve ove izmene deci su bliske, jer su oni okruženi digitalnim uređajima.

- Samim tim oni i u peti razred dolaze sa ozbiljnim predznanje­m. Deca ovo vole i njima je mnogo bliža projektna nastava i informatik­a, nego starovreme­ni princip predavanja. Oni nakon ovakvog načina nastave lakše zakorače u elektroteh­ničke ili škole sa IT odeljenjim­a kaže ona.

 ??  ??
 ??  ?? cilj će biti konkretna primena znanja
cilj će biti konkretna primena znanja
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia