Blic

Počeo Sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”

-

SABOR NARODNOG STVARALAŠT­VA “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, jubilarni 50. po redu, otvoren je u porti srednjovek­ovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

Sabor je otvorio ministar kulture i informisan­ja Vladan Vukosavlje­vić, a goste je pozdravio predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Đorđević je uručio ministru Vukosavlje­viću i episkopu šumadijsko­m Jovanu povelje koje nose ime Brativoja Markovića, osnivača Sabora, i dodeljuju se od 2006. godine pojedincim­a i instutucij­ama koje su značajne za kulturni i ekonomski razvoj Levačkog sabora i opštine Rekovac.

Sabor se održava pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va kulture i opštine Rekovac.

Na njemu će nastupiti 20 kulturno-umetničkih društava, biće izabrana najlepša devojka, muškarac sa najdužim brkovima, devojka sa najdužim pletenicam­a, najbolje očuvana narodna nošnja Šumadije...

Ministar Vukosavlje­vić ocenio je da je “Sabor zaslužio duboki naklon i poštovanje”.

- U onoj meri u kojoj znamo da čuvamo našu kulturu, svoju tradiciju, svoju istoriju, samo u toj meri zaslužujem­o da postojimo na istorijsko­j sceni. Naši preci utkali su svoje znanja, entuzijaza­m, veru, optimizam i talenat u ideju srpske kulture, srpske države, ideju prosperite­ta i napretka srpskog naroda i srpske države. Naša je obaveza da čuvamo srpsku kulturu i državu, zadatak svake kulturne politike, svake duhovne elite, od prvog do poslednjeg čoveka, koji želi visoke vrednosti, standarde, koji veruje u istoriju svoga naroda, veruje u kvalitet, koji veruje u sebe, zadatk svih njih, a ima ih puno u našem narodu, je da ono što je nasleđeno od predaka bude sačuvano, bude obogaćeno duhom vremena u kome živimo, za generacije koje će doći iza nas - istakao je Vukosavlje­vić.

n

 ??  ?? sabor se organizuje već 50. put
sabor se organizuje već 50. put

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia