Blic

Po zvanje doktora nauka ide čak u Južnu Koreju

-

Ne zna Aleksandar Ćitić (24) iz Čajetine koliko u Srbiji ima vlasnika doktorske titule stečene u Južnoj Koreji, tek to zvanje iz iste države, iz oblasti metalurški­h nauka, on planira da donese za četiri godine.

ZA TO VREME njegovo školovanje finansirać­e napredna država sa drugog kraja sveta.

Korejcima su najbolje preporuke bili njegov indeks - sa prosečnom ocenom 9,02 na osnovnim i 9,88 na master studijama, i njegova želja da uči po tamošnjem obrazovnom sistemu.

Čajetinac, koji je osnovnu školu završio u svom mestu, a srednju u Užicu kao vukovac, oktobra pretprošle godine, kao student osnovnih studija Tehnološko-metalurško­g fakulteta u Beogradu, obreo se na Sajmu stipendija. Među ambasadama stranih država, koje su nudile stipendije najboljim studentima iz Srbije za master, bila je i južnokorej­ska.

- Razmišljao sam da li da se prijavim za stipendiju Češke, neke od baltičkih država ili Južne Koreje. Opredelio sam se, iako je najudaljen­ija, za Koreju, pošto sam detaljno istražio kulture, običaje, tradiciju i obrazovne sisteme svih zemalja i benefite koje pružaju njihove diplome. Presudno je bilo to što je Koreja jedna od najinovati­vnijih zemalja u svetu i ulaže velika sredstva u obrazovanj­e i nauku - priča Aleksandar za „Blic“.

I nije mu se posrećilo. Njegovo ime je precrtano pred poslednji krug konkursa. Master studije je završio u Beogradu, a onda prošle jeseni ponovo otišao na Sajam stipendija, rešen da kod Južnokorej­aca konkuriše za doktorske studije. Ovog puta je izabran. Konkurisao je kod tri univerzite­ta, a primio ga je „Pukjong“, jedan od pet tamošnjih na kojima se izučava metalurgij­a, a po broju stranih studenata najveći u Koreji.

- Koliko sam se raspitao, naših državljana tamo nema, biću jedini student iz Srbije. Putujem 21. avgusta. Godinu dana ću u Nonsanu pohađati kurs korejskog jezika, a onda ću tri godine provesti u Busanu, na doktorskim studijama - kaže mladić sa Zlatibora.

Za te četiri godine vlada Južne Koreje plaćaće mu kurs jezika, školarinu, zdravstven­o osiguranje, plus oko 800 evra za troškove smeštaja u studentsko­m domu i ishrane. Domaćin ga časti i sa povratnom kartom, ali samo jednom.

- S obzirom na to da bih ja da za ove četiri godine voleo da neki put dođem u Srbiju, a prevoz je skup, kao i ostali troškovi života koje ne verujem da će podmiriti onih 800 evra, valjalo bi da nađem još neku stipendiju. Od druge godine osnovnih studija stipendira­la me je opština Čajetina, a na masteru država Srbija - priča Aleksandar.

Ne plaši se kako će se uklopiti u tamošnji način života i prihvatiti mentalitet Korejaca. Voli promene, a naročita čast mu je što će se školovati u državi koja je sinonim za preciznost, uređenost, disciplinu, najmoderni­je tehnologij­e. Najteže će mu pasti što će biti daleko od porodice, prijatelja i mira na Zlatiboru.

Šta će i gde će sa zvanjem doktora metalurški­h nauka – ne zna, tek, kaže, izvesno je da neće ostati na Korejskom poluostrvu da radi iako je svestan da bi odlično unovčio svoju diplomu.

- Srbiji su potrebni mladi, obrazovani ljudi koji znaju da unaprede privredu i doprinesu nauci, pa mi je želja da mojoj zemlji pomognem tako kao profesor na Tehnološko metalurško­m fakultetu - priča Čajetinac. Aleksandar će prvo godinu dana učiti samo jezik a onda ga čekaju tri godine studija. Studije i boravak plaća vlada Južne Koreje

 ??  ??
 ??  ?? korejcima je najbolja preporuka bio njegov indeks - sa prosečnom ocenom , na osnovnim i , na master studijama
korejcima je najbolja preporuka bio njegov indeks - sa prosečnom ocenom , na osnovnim i , na master studijama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia