Blic

DAN U BANJI OD PET DO VIŠE OD 100 EVRA

Odmor u banjama više nije rezervisan samo za one koji imaju određenih zdravstven­ih problema. Velnes, spa, čist vazduh, odmor u prirodi samo su neke od ponuda u našim banjama zbog kojih je u njima sve više turista.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Za letovanje u banji možete u privatnom smeštaju da se odmorite sedam do 10 dana i za manje od 10 evra na dan, dok oni koji vole luksuznije prenoćište sa dodatnim uslugama treba dnevno da izdvoje od 50 do 100 i više evra, ali su u ponudi naših banja brojni sadržaji sa udobnim smeštajem i za 20 do 30 evra.

Najposećen­ije banje su Vrnjačka i Sokobanja i u njima domaćini u sezoni beleže oko milion noćenja. Popularne i posećene su i Koviljača, Maturaška Banja, Ovčar, Vrujci, Bukovička, Prolom, Lukovska, Banja Kanjiža...

Iz Udruženja banja Srbije kažu za “Blic” da je cela teritorija Srbije pokrivena banjama.

- Jedna drugoj nisu konkurenci­ja iako raspolažu sa približno sličnim lekovitim faktorom. Ono što ih spaja je mir, tišina, očuvana prirodna sredina. Okolina svih

banja je zgodan za obilazak jer retko koja banja u svojoj blizini nema kulturno-istorijsku ili prirodnu atrakciju. Cene su veoma povoljne, pogotovo ako imate u vidu da za tu cenu dobijete i medicinsku negu - kaže Vladan T. Vešković iz Udruženja banja Srbije.

Turistički radnici potvrđuju da blagodeti odmora u banji tokom leta, najviše u julu i avgustu, koristi sve više mladih i porodičnih ljudi i da produženi vikend u banji može biti dobra zamena dužeg boravka na moru. Mnogi koriste vaučere za smeštaj, a u jednoj agenciji za “Blic” kažu da su prednosti letovanja u banji manji troškovi putovanja, poznavanje jezika i blizina grada iz kojeg dolazi turista. Cene za ishranu, pogotovo ako sami pripremate hranu, uglavnom su poznate jer se ne razlikuju od cena u drugim gradovma.

Tako, recimo, u Sokobanji, noćenje u sobi sa upotrebom kupatila može da se nađe već od 500 do 1.000 dinara, smeštaj u malo luksuznije­m apartamanu za dve osobe je do 2.000 dinara, dok apartmani sa upotrebom kuhinje koštaju od 2.500 dinara. U manje poznatim banjama kreveti se izdaju za noć po osobi i za 400 dinara, dok je prosečna cena od 600 do 1.000 dinara.

Međutim, cene u banjskim centrima mogu biti identične cenama u najluksuzn­ijim letovališt­ima na moru, ali turistički radnici tvrde da nude najviši kvalitet identičan luks spa i velnesima. U ponudi se već nekoliko sezona izdvaja Vrnjačka Banja. Pojedini smeštajni kapaciteti imaju bazene, animacije za decu sa profesiona­lnim animatorim­a, saune, parno kupatilo i sve što nude najmoderni­ji velnes centri.

Za mlađe parove sa decom atraktivna je Sokobanja ili banja u Aranđelovc­u.

- Mogu sopstvenim prevozom da posete Oplenac, Topolu, Karađorđev konak, Aranđelova­c koji nije uopšte mali grad i ima lepe kafiće u rustičnom stilu. Treba pomenuti vazdušne banje, a to su Kopaonik i mnoge druge planine - kaže turizmolog Boris Tot.

Prednosti letovanja u banjama su manji troškovi putovanja, blizina grada iz kojeg turista dolazi, cene ishrane koje se ne razlikuju od onih kod kuće...

 ??  ?? Najposećen­ije banje u Srbiji su Vrnjačka i Sokobanja i u njima domaćini u sezoni beleže oko milion noćenja
Najposećen­ije banje u Srbiji su Vrnjačka i Sokobanja i u njima domaćini u sezoni beleže oko milion noćenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia