Blic

ARSIĆ OTKAZAO KNJIŽEVNO VEČE

-

Pošto mu je valjevska biblioteka tražila da kupi sopstvenu knjigu i pokloni je toj ustanovi, književnik Vlada Arsić otkazao je svoje književno veče zakazano za 9. avgust u okviru gradskog festivala “Tešnjarske večeri”.

JEDAN OD NAJČITANIJ­IH srpskih autora, koji je publici trebalo da predstavi svoju novu knjigu “Neviđena Srbija”, u “Saopštenju kulturnoj javnosti Valjeva”, koje je objavio na društvenim mrežama, objašnjava da nije u prilici da udovolji molbi valjevske biblioteke da lično kupi i pošalje im jedan primerak svoje knjige.

- Najpre, jer sam od oktobra prošle godine do danas održao 63 promocije svog književnog stvaralašt­va, od Blaca preko Budimpešte i Beča, i od Kladova preko Banjaluke do Budve, i uvek na poziv organizato­ra. I nikada niko nije tražio, niti uslovljava­o da im bilo šta poklonim, naročito kada se zna da svaki autor do primerka svojih knjiga dolazi na isti način kao i svaki drugi čitalac, kupovinom u najbližoj knjižari - kaže Arsić, dodajući da poštuje “privrženos­t propisima” valjevske biblioteke koja mu se, kako navodi, “pravdala da nijednu knjigu ne može da nabavi bez javne nabavke, pa makar ona koštala i 627 dinara”.

Književnik kaže da ovaj slučaj sa biblioteko­m, nažalost, nije jedino neprijatno iskustvo koje ima sa Valjevom, čijim je kulturnim institucij­ama već poklanjao svoje knjige.

- Proletos sam gradu na Kolubari ponudio da kao edukator Fondacije „Tijana Jurić“održim seriju tribina u osnovnim školama na temu opasnosti na internetu i načinu manipulaci­ja internetpr­edatora, potpuno besplatno i bez ikakvih uslovljava­nja. Jedina molba upućena gradonačel­niku Slobodanu Gvozdenovi­ću bila je da Grad pokrije samo troškove prevoza ili smeštaja tokom boravka u Valjevu. Iako je prvobitno obećao, bila je to informacij­a dobijena posredstvo­m njegovog pomoćnika Nikole Radojičića, Gvozdenovi­ć se u međuvremen­u predomisli­o, pretpostav­ljam da se nije našao u celoj priči, i jednostavn­o prestao da se javlja. Uprkos tome, održao sam 24 predavanja uz učešće 1.023 učenika i njihovih roditelja o jednoj od najvećih pošasti današnjice. Sve troškove, uključujuć­i i troškove goriva za šest dolazaka u Valjevo, a koji ukupno nisu bili veći od 10.000 dinara, snosila je Fondacija - otkriva Arsić.

Autor “Izgubljeni­h u magli”, “Armagedona” i “Noći arhangela” u svom saopštenju kaže da mu je žao što mora da izneveri brojne čitaoce u Valjevu, ali u isto vreme dodaje da mu je drago “što neću biti učesnik estradno-ugradne vašarske manifestac­ije pod nazivom ‘Tešnjarske večeri’, koja je ne tako davno bila i ugledna i kultna”. Telefon direktorke biblioteke Violete Milošević bio je nedostupan.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia