Blic

Opet suditi Hrvatskoj

-

Oslobađanj­e hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u Haškom tribunalu ne znači da je Hrvatska amnestiran­a za ratne zločine i progon Srba iz Republike Srpske Krajine jer se postupci i dalje mogu pokrenuti pred nacionalni­m sudovima. Njima se ne može ponovo suditi za ono za šta im je bilo suđeno u Hagu, ali ima mnogo drugih dela koja im se mogu

sigurno pripisati.

Pred nacionalni­m sudovima mogu procesuira­ti i svi ostali Hrvati koji su počinili ratne zločine nad Srbima u „Oluji“koja je izvršena prije dvadeset četiri godine.

Postupci se još mogu voditi pred sudovima u Srbiji, koji po zakonu imaju regionalnu nadležnost za čitavo područje bivše Jugoslavij­e. Hrvatska pravi problem Srbiji na putu ka EU, zahtevajuć­i da se ta odredba iz zakona izbaci jer ne žele da im Srbi sude po tom zakonu. Srbija uporno drži tu odredbu u zakonu, ali je ne primenjuje u praksi.

Ako bi se ova odredba primenjiva­la, uterala bih strah u kosti svima koji su počinili ratne zločine nad Srbima. Potpuno je tačna izjava ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa takozvane Armije BIH Hamdije Abdića u kojoj se navodi da je ta armija oslobađala i hrvatske teritorije. Pripadnici tog korusa tada su ušli duboko u teritoriju Hrvatske i počinili zločine nad Srbima.

Svi su činili strašne zločine nad Srbima - Hrvati kada su ulazili na teritoriju Bosne i Hercegovin­e gde su bili Srbi, kao i muslimani kada su pomagali Hrvatima, koji su te zločine snimali i sada se njima hvale.

Prema podacima „Veritasa“, tokom „Oluje“iz svojih domova proterano je više od 220.000 krajiških Srba.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia