Blic

Mihajlović: Uskoro gradnja pet novih autoputeva

-

UKUPNA VREDNOST INFRASTRUK­TURNIH projekata koje Srbija realizuje i priprema iznosi 14,5 milijardi evra, a ulaganje u infrastruk­turu, zajedno sa sprovedeni­m reformama, doprinelo je da u protekle dve godine građevinar­stvo postane glavni pokretač rasta BDP-A, izjavila je ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović.

Ove i naredne godine kreće se u izgradnju čak pet novih autoputeva. Radovi na deonici Preljina - Požega, na koridoru 11 ka Crnoj Gori, već su započeti, a očekuje se i početak radova na autoputu Sremska Rača - Kuzmin, deonici autoputa Beograd - Sarajevo, kao i na moravskom koridoru, od Pojata do Preljine, koji će povezati koridor 10 i koridor 11 i oko 500.000 ljudi u centralnoj Srbiji.

- Pored toga, trebalo bi da ove godine počnu radovi i na autoputu i brzoj saobraćajn­ici Ruma - Šabac - Loznica, a naredne godine i na prvoj deonici autoputa Niš - Merdare, od Niša do Pločnika”, navodi Mihajlović­eva.

Govoreći o projektima iz njenog resora, podseća da je u protekle dve godine izgrađeno više od 150 kilometara autoputeva, pušten u saobraćaj drumski koridor 10 od severa do juga, a očekuje se puštanje u saobraćaj autoputa na koridoru 11 od Obrenovca do Čačka ovog meseca.

Kada je reč o železnici, dodaje da je završen Žeželjev most u Novom Sadu, obnovljeno oko 400 kilometara pruga, a da je započeta izgradnja prve brze pruge u regionu Beograd - Budimpešta.

U ovoj godini kreće novi investicio­ni ciklus u infrastruk­turi koji, između ostalog, obuhvata projekte u drumskom, železničko­m, vazdušnom i vodnom saobraćaju.

Ove godine treba da krenu radovi i na autoputu i brzoj saobraćajn­ici Ruma Šabac - Loznica

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia