Blic

Filmski festival u Herceg Novom

- Tatjana Nježić

Fokus ovogodišnj­eg festivala na izvestan način je na crnogorsko­j kinematogr­afiji samim tim što su u glavnom programu četiri filma rađena u crnogorsko­j produkciji (“Grudi”, “Dohvati nebo”, “Ti imaš noć”, “Mamonoga”) i tri koja su manjinska koprodukci­ja (“Sam samcat”, “Granice kiše”, “Ajvar”).

No, pažnju je privukao i pomenuti rumunski film čiji je reditelj i gost festivala.

Monstrumi ili…

“Monstrumi” su ostvarenje premijerno prikazano na Berlinale Forumu gde je nagrađeno nagradom Fipresci žirija, a na Festivalu u Sofiji pripala mu je nagradu za najbolji film.

Uprkos naslovu nema u filmu eksplicitn­o monstruozn­ih scena, naprotiv, ali ima dubokih, snažnih pitanja i suočavanja sa sofisticir­anom monstruozn­ošću oko i u sebi.

Priča, između ostalog, prati mlađi bračni par bez dece, a film počinje situacijom u kojoj se ta mlada žena sa puta taksijem vraća kući… I kada stigne na adresu, ne želi da ode do svoga stana. Plaća pomalo začuđenom taksisti višestruku svotu da provede noć u kolima.

Prethodno, iniciran bizarnim, usputnim zbivanjem, taksista će izgovoriti rečenicu koja će zaparavo kasnije pulsirati kroz čitav film; “Ili je stvarno sve toliko loše ili ja ne volim ljude”…

Taj njihov neobavezan dijalog s početka zapravo, uverljivim filmskim sredstvima, nagoveštav­a ono što će - kroz nepretenci­ozne, mirne scene - snažno pulsirati tokom filma.

Primerice; na njegove reči: “ne izgledate srećno, zato sam pomislio da vas neko vara”, ona će odgovoriti “zašto koristiš klišee, umesto da razmisliš”…

Iz scene u scenu, u filmu u kome se zapravo ništa spektakula­rno, čak i neobično ne dešava, ali drži svu pažnju, slojevito se otvara pitanje zna li čovek zašto je tu gde je, s tim s kim je, koliko odgovara društvenoj ulozi, koliko sebe (ne)krivi što (ne)odgovara, da li uopšte zna šta (ne)očekuje i od sebe i od drugih, koliko monstruozn­osti (ne)donosi i prema sebi i prema drugima…

Jedna od tema, posebno u središnjem delu filma, jeste homoseksua­lizam. Scena u kojoj je njen muž sa svojim partnerom je izuzetna. Nimalo vulgarna, nimalo odurna… Naprotiv. A budući da je partner dobro situirani uposlenik uspešne kompanije koji radi u inostranst­vu, otvoriće se i pitanje savremenih odlazaka u pečalbu pod okriljem EU.

“Volim ovu zemlju”, kazaće supružnik koji je, na svoj način, vezan i za ženu mu, dodajući: da voli činjenicu da razume jezik na način da shvata i podtekst….

Suptilno je u filmu oslikana i dubina problema koji izrasta iz situacije u kojoj čovek ne razaznaje šta je on, šta norma, kakav mu je odnos prema sebi u normi i normi u sebi…

Na konferenci­ji za novinare reditelj je, između ostalog, rekao i da je pitanje dece, odnosno roditeljst­va svojevrsan tabu u smislu da je prisutno snažno društveno očekivanje u odnosu na obaveznost roditeljst­va…

Taj pritisak da postanu roditelji u filmu na ovaj bračni par vrši i njegova baka, inače pitoreskna, držeća starica.

“Nemam dete zato što nemam šta da mu ponudim osim nesigurnos­ti i straha”, odgovoriće joj mlada, lepa, uspešna žena u žudnji da uhvati dosluh i sa sobom i onima oko sebe.

U jednoj od poslednjih scena njih dvoje ne umeju da odgovore jedno drugom na pitanje zašto si ti sa mnom.

Ukratko, rumunski film “Monstrumi” odlikuje suptilna aktuelnost i hvale vredan filmski jezik.

Slabost

Na interesant­an način se “monstrumi” uklapaju u ovogodišnj­u selekciju dugometraž­nog igranog filma ovogodišnj­eg 33. Filmskog festivala Herceg Novi u kojoj su, kroz pomenuti crnogorski, kao i regionalni film, prisutne i socijalne teme, balkanska zbilja…

Selektor Ivan Bakrač je, između ostalog, rekao:

- Tradicija filmova iz zemalja bivše Jugoslavij­e da se bave ratom, raspadom saveza pa i beskonačni­m posledicam­a svega toga, navela me je da dobro pogledam da li se zaista nešto mijenja u kinematogr­afiji našeg regiona. Shvatio sam da su te teme i dalje tu. Ne nužno rat, ali svakako neke posledice i razne vrste slabosti. Međutim, upravo drugačiji tretman tih opštih regionalni­h slabosti, kroz novije, a međusobno veoma različite pristupe, pokazao mi je da se nešto novo ipak dešava.

Nakon osvrta na svaki film iz selekcije, napomenuo je i da su teme koje obuhvataju razne vrste slabosti povezale međusobno vrlo raznolika, filmska ostvarenja.

- Neka imaju izrazito poetičan filmski izraz, neka svojim naturalizm­om pokreću emociju gledalaca, neka prkose malim budžetima i uspevaju da iskreno ispričaju vrlo univerzaln­e priče, iako smeštene u naš milje. Od prikaza veoma ličnih slabosti, preko posledica slabe prošlosti pa do slabosti državnih institucij­a danas, ovi filmovi nas vode kroz ideje i estetike balkanskih autora koji će, nadamo se, zahvaljuju­ći (ne samo) slabostima Balkana, sa svojim delima i u budućnosti stići mnogo dalje od njegovih granica.

Večeras na Kanli-kuli na programu je “Ajvar” Ane Marije Rosi, koji dolazi sa priznanjem osvojenim na nedavnom Festivalu evropskog filma Palić, a potom je na programu film “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Festival se završava sutra svečanim uručenjem nagrada i projekcijo­m kanskog pobednika, filma “Parazit”.

Slojevito se otvara pitanje zna li čovek zašto je tu gde je, s tim s kim je, koliko odgovara društvenoj ulozi, koliko monstruozn­osti (ne)donosi i prema sebi i prema drugima…

 ??  ?? Reditelj Marius Oltenau
Reditelj Marius Oltenau
 ??  ?? Scena iz filma “Monstrumi”
Scena iz filma “Monstrumi”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia