Blic

TAJNE VEZE ZAEVA I HARADINAJA

Čelnici Prištine i Skoplja ne sarađuju samo na političkom nivou

- ŽELJKA JEVTIĆ, BOJANA BOGOSAV

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj i aktuelni premijer Severne Makedonije Zoran Zaev blisko sarađuju, imaju dogovor o kontroli poslova, ali i o stvaranja crnih fondova koji treba da posluže za plaćanje političara, saznaje “Blic”.

Slučaj Tomora Morine, pripadnika OVK uhapšenog po poternici Srbije u Severnoj Makedoniji, otvorio je pitanje odnosa Prištine i Skoplja, a tako i Haradinaja i Zaeva. Pripadnika UČK Morinu srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči da je sa još devet osoba u periodu od januara do juna 1999. godine na teritoriji Đakovice zlostavlja­o i mučio više srpskih porodica, ali i počinio ubistva. Morina je bio deo jedinice koja je delovala u operativno­j zoni Dukađini, dakle na prostoru pod kontrolom tadašnjeg komandanta Ramuša Haradinaja. Morina još uvek nije izručen Srbiji, niti ima

nagoveštaj­a da bi to moglo da se dogodi.

Kako “Blic” saznaje u diplomatsk­im krugovima u Prištini, Haradinaj i Zaev blisko sarađuju. Do sada se nisu susretali samo u ulozi premijera, već su na pojedinim sastancima bila i njihova braća - Vice Zaev i Daut Haradinaj.

- Oni su dogovorili kontrolu biznisa koje imaju na prostoru Makedonije i Kosova - kaže “Blicov” izvor, diplomata iz Prištine.

Međutim, na relaciji Haradinaj - Zaev otišlo se i dalje.

- Još dok je Haradinaj bio premijer, ugovoreno je stvaranje crnih fondova koji će služiti za plaćanje političara iz Brisela, ali i Grčke kako bi se na sve moguće načine ublažilo stopiranje puta Severne Makedonije ka EU i NATO. Sve to značajno je i za Albance koji drže deo vlasti u Skoplju, a Kosovo time dodatno plaća i partnera za svoju stvar - kaže “Blicov” sagovornik.

U jednom trenutku makedonske vlasti dobile su na poklon dva miliona evra koja su namenjena za pojedine grčke političare, a čiji je zadatak da po EU pričaju da nemaju ništa protiv ulaska Makedonije u EU.

- Dilovi koje su napravili Haradinaj i Zaev nisu vezani samo za biznis već i za vojske u Severnoj Makedoniji i Kosovu. Dogovoreno je i finansiran­je makedonski­h starešina albanske nacionalno­sti da odlaze na Kosovo, a sa druge strane i da se školu

Bliske veze Zaeva i Haradinaja „Blicu“su potvrdili diplomatsk­i krugovi u Prištini. U saradnju uključena i njihova braća

ju oficiri vojske Kosova na akademiji u Skoplju. Deo transfera novca ide preko pojedinih firmi - kaže “Blicov” izvor.

Dobri odnosi Haradinaja i Zaeva nisu nepoznanic­a za kosovske političare, pa otuda ne čudi sigurnost predsednik­a opštine Đakovica Ardijana Đinija da se nada brzom oslobađanj­u Tomora Morine.

- Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj razgovarao je sa vlastima Severne Makedonije i sve će uskoro biti konkretizo­vano - rekao je predsednik opštine Đakovica na protestu u tom gradu zbog hapšenja bivšeg pripadnika UČK.

Zaev koga deo javnosti vidi kao hrabrog proevropsk­og političara, a deo kao onog koji je zbog duboke koalicije sa Albancima izdao nacionalne interese Severne Makedonije međutim, vezuje se i za poslove sa marihuanom odnosno s proizvodnj­om leka od kanabisa. U Makedoniji je od pre dve godine zakonom dozvoljeno uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe i pravljenje leka. Makedonski premijer je više puta izjavio da lično podržava takve poslove, kako je naveo, zbog radnih mesta.

Međutim, prema nezvanični­m navodima upravo je Zaev jedan od onih koji je razvio ovakav posao, a od osam firmi sa licencom, za dve firme se navodi da ih preko svojih ljudi kontrolišu braća Zaev. Prema navodima, u ovom poslu je i episkop nepriznate makedonske crkve Naum u čije ime posao odrađuje monahinja S. E.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia