Blic

ZVERSTVA TOMORA MORINE - PLJAČKE, MUČENJA, UBISTVA, ODSECANJE GLAVE

-

Tomor Morina uhapšen je u Severnoj Makedoniji po Interpolov­oj poternici koju je za njim 2005. godine raspisala Srbija zbog sumnje da je u periodu od punih pola godine učestvovao u najmonstru­oznijim zločinima nad Srbima u Đakovici. Više zločina iz 1999. godine vezuju se upravo za ime uhapšenog Morine.

- Juna 1999. godine Morina i još devetoro pripadnika OVK opljačkali su kuću muškarca srpske nacionalno­sti. Oni su ga više od četiri dana tukli drvenim motkama, bejzbol i gumenim palicama i sekli mu delove tela. Iživljavan­je nad njim okončano je njegovim ubistvom - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem. Prema rečima našeg sagovornik­a, Morina i drugi ratni zločinci u jednoj kući su pretili bračnom paru ubistvom, oduzeli im dragocenos­ti, pa protivprav­no zatvorili jednog od ukućana u hotelu, gde su ga zlostavlja­li, mučili i na kraju streljali. - Morina se sumnjiči da je sa drugim teroristim­a, juna 1999. godine učestvovao i u ubistvu žene koja je radila kao konobarica tako što su joj odsekli glavu - kaže izvor “Blica”. Nakon tog ubistva, oni su, počev od 10. juna 1999. godine, stanare zgrade u Đakovici nealbanske nacionalno­sti držali danima zatvorene u objektu.

- Oni su tako saborcima omogućili da u zgradu ulaze, maltretira­ju stanare, pljačkaju njihove stanove, od čega su jednog i streljali - objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, nakon višednevne torture, Morina i njegovi saučesnici, sredinom juna 1999. godine, uz prisilu oružjem izveli su članove tri porodice iz te zgrade.

- Naterali su ih da izađu iz zgrade u kojoj su živeli, a potom da uđu u kamion. Posle ovoga njima se gubi svaki trag - kaže naš sagovornik.

Morina je bio deo jedinice OVK koja je delovala u operativno­j zoni Dukađini, dakle na prostoru pod kontrolom tadašnjeg komandanta Ramuša Haradinaja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia