Blic

ŠVERCOVAO 2.000 TOMPUSA SA KUBE

Turistički vodič iz Beograda J. M. (36) uhvaćen je prošle nedelje na Aerodromu “Nikola Tesla” kada je pokušao da prošvercuj­e gotovo 2.000 kubanskih tompusa.

-

KAKO SAZNAJEMO, NESVAKIDAŠ­NJI carinski prekršaj otkriven je kada je u Beograd sleteo avion iz Frankfurta. U njemu je bio i turistički vodič koji je sa presedanji­ma doputovao iz Havane preko Paname i Frankfurta. Nakon što je preuzeo dva velika kofera, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu kuda idu putnici koji nemaju šta da prijave.

- Koferi su mu bili vrlo upadljivi, pa ga je carinik zaustavio i pitao šta ima da prijavi. Rekao je da nema ništa, ali smo ipak odlučili da to i proverimo, pa smo prtljag pregledali na skeneru koji nam mnogo pomaže u radu. Tada smo videli da su koferi puni kubanskih cigara - kaže za “Blic” Branka Popović, šefica carinske ispostave Aerodroma Beograd.

Prema njenim rečima, uhvaćeni krijumčar tompusa sve vreme je bio prilično smiren i pribran.

- Pitala sam ga kako se tek tako uputio sa tolikom količinom cigara, pa još i ušao u zeleni kontrolni prolaz, a on mi je odgovorio: “Krenuo sam, pa ako prođem, prođem. Znam da su velike gužve, pa ako budem imao sreće, proći ću, ako ne, uhvatićete me” - kaže naša sagovornic­a i dodaje da uhvaćeni švercer nije sa sobom nosio mnogo ličnih stvari, štaviše one su bile smeštene u rancu.

U koferima koje je pored ranca nosio sa sobom nije bilo drugih stvari. Tu su bile samo kubanske cigare.

- Koferi su bili prepuni. Kada se otvore, tompusi ispadaju sa svih strana. Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara „monte kristo“još 500 komada, ali su se tu našle i cigare „romeo julija“– 200 komada i čak 700 raznih

vrsta cigara marke „kohiba“, od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017. - priča naša sagovornic­a.

Kako kaže, ovakav prekršaj nesvakidaš­nji je jer do sada niko nije pokušao da prokrijumč­ari toliku

količinu.

- Imali smo do sada različite prekršaje, ali nikad ovakvog tipa. Uvek bude oko desetak kutija, 200, 300, 500. Dakle, bilo ih je, ali nikad ovolika količina - kaže Popovićeva. B. Bogosav

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia