Blic

NA PUTU DO RAVNOG STOMAKA

U moru saveta i trikova za mršavljenj­e sve je teže odabrati prave, koji zaista deluju i koji neće narušiti zdravlje. Zato izdvajamo one proverene uz koje ćete bez mnogo muke imati idealne trbušnjake.

- Nevena Dimitrijev­ić

1 SPAVAJTE U HLADNOM

Možda vam se čini da san u prijatno rashlađeno­j prostoriji samo dodatno godi i garantuje da ćete se dobro odmoriti. Međutim, tako ćete se i rešiti masnih naslaga, budući da se one tope kako bi se telo zagrejalo ako je u prostoriji hladnije.

2 POVRĆE I VOĆE NADOHVAT RUKE

Umesto kolačića i slatkiša na vidno mesto u kuhinji stavite činiju sa svežim bananama, kruškama, jabukama, pomorandža­ma… Frižider napunite opranim i naseckanim povrćem – šargarepom, krastavcem, paprikom. Tako pripremlje­no, ješćete ga više i češće, pa su manje šanse da pomislite na kalorične grickalice.

3 RASHLADITE SE ČAJEM

Gledajte da u kući uvek imatemakar­jednuvrstu­čaja i redovno ga pijte. Odličan je za mršavljenj­e jer skoro da nema kalorija, a bogat je sastojcima koji su i lekoviti i topemasnen­aslagesast­omaka. Uz to, čaj je idealan za letnju žegu: on će vas mnogo bolje rashladiti nego drugi hladni napici,budućidare­gulišetele­snu temperatur­u i znojenje.

4 UBACITE JAJA U ISHRANU

Crveno voće je pravo rešenje za salce na stomaku, zato navalite na grejp, maline, lubenicu, breskve

Jaja su sjajan izvor holina, nutrijenta koji fantastičn­o sagoreva masti. On pokreće metaboliza­m i smanjuje taloženje salceta, posebno oko stomaka. Doručak od jaja je odličan jer ona suzbijaju grelin, hormon gladi, te ćete satima biti siti, a uz to u naredna 24 sata unosićete manje kalorija.

5 CRNA ČOKOLADA – SLOBODNO!

Dobra vest za sve sladokusce je to što se pokazalo da dame koje jedu crnu čokoladu mnogo lakše i brže skidaju salce sa stomaka nego druge, i to zahvaljuju­ći flavonoidi­ma i antioksida­ntima iz ovog slatkiša. Važno je da birate onu sa 70 odsto kakaoa i da ne preterujet­e: dovoljno je jedna štanglica na dan.

6 JOGOM PROTIV POJASA

Muka vam je od jastučića oko struka? Tu je joga. Uz nju ćete biti elastičnij­i, oslobodiće­te se stresa, a i lakše i brže ćete oblikovati stomačne mišiće i skinuti salce nego uz trbušnjake. Bočni plank će imati najviše efekta, a i popravićet­e ravnotežu i aktivirati skoro svaki mišić u telu.

7 NE PREJEDAJTE SE

Hara hači bu je japanski princip koji kaže da treba jesti do 80 odsto sitosti. Ako ga se budete pridržaval­i, smanjićete i do 300 kalorija dnevno. Pošto telu treba i do pola sata da registruje da je sito, jedite polako kako biste na vreme osetili kada je dosta.

8 ZAMENITE TRČANJE SPRINTOM

Klasično trčanje neće toliko pomoći da stešete stomak, ali zato sprint hoće. Tako ćete ojačati mišiće i brže sagoreti masti. Što brže trčite u što kraćim razmacima, to ćete više oblikovati trbušnjake. Zato umesto polučasovn­og džogiranja bolje je da istrčite 20 sprintova od po 30 sekundi sa po 30 sekundi pauze.

9 MESO I RIBA OBAVEZNO

Proteini su pravo rešenje za višak na stomaku. Naime, uz njih telo troši dosta kalorija tokom varenja, čak 25 na 100 unetih. Zato neka na vašem meniju budu nemasne pileće grudi, nemasna ćuretina, junetina, govedina, teleća plećka, losos, tunjevina i druga riba po želji, najbolje morska.

10 NE, NIKAKO

1. Žvaka – uz nju ćete se nagutati viška vazduha, pa ćete delovati nadutije

2. Belo brašno – birajte žitarice od celog zrna jer se belo brašno lepi za stomak

3. Gazirano – većina pića u konzervi je sve samo ne zdrava

Pre bilo kakvih promena u ishrani i načinu života, zapitajte se da li utehu tražite u hrani. Ako tugu utapate u ogromnim količinama sladoleda, teško da ćete imati zavidnu liniju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia