Blic

VLAST I OPOZICIJA ZA STOLOM U PETAK

Nastavak dijaloga na Fakultetu političkih nauka

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Sledeći sastanak predstavni­ka vlasti i opozicije biće organizova­n u petak 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka, saznaje nezvanično „Blic“.

Kako sada stvari stoje, većina predstavni­ka obe strane zaintereso­vana je i doći će na drugi sastanak koji zajednički organizuju FPN i Fondacija za otvoreno društvo. Lider SZS Dragan Đilas svoje učešće uslovio je time da događaj bude organizova­n uz prisustvo javnosti. Uvodničar na sastanku ovoga puta biće Transparen­tnost Srbija.

- Pozivi učesnicima će tek biti prosleđeni, poziv je spreman, očekuje se da dođu svi, uključujuć­i i one kojima prošlog puta pozivi nisu stigli zbog tehničke greške - kaže izvor „Blica“.

Organizato­ri događaja pozvali su, pored političkih organizaci­ja, eksperte koji će dati svoje mišljenje o najznačajn­ijim pitanjima koja se

tiču slobodnih izbora.

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti: finansiran­je kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administra­cija, kao i obezbeđiva­nje biračkog prava svim građanima.

Organizato­ri su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavni­ci relevantni­h političkih stranaka, organizaci­je građanskog društva koje se bave izborima, i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija što je, navode organizato­ri, bilo neophodno kako bi se u „ovako teškom trenutku omogućila konstrukti­vna i otvorena rasprava“. Međutim, na prethodnom skupu pojavila se kamera jedne televizije, pa je stav o tome da debata treba da bude zatvorena za javnost revidiran.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas obavestio je Milana Antonijevi­ća i Fondaciju za otvoreno društvo, organizato­re okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-U, da on lično, niti SSP neće učestvovat­i na narednim sastancima ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Đilas je u pismu naveo da je prihvatio učešće na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka, i pored svog ranije javno iznetog stava da je opozicija već trebalo da saopšti da će bojkotovat­i izbore, smatrajući svojom obavezom da učini sve što je u njegovoj moći da se smanje tenzije koje postoje u društvu.

- Prihvatio sam da sedim sa ljudima koji su me stotine hiljade puta optužili da sam kriminalac, lopov, fašista, nasilnik, sa ljudima koji svakog dana učestvuju u hajci na mene, zbog čega posledice trpim ne samo ja, već i moja deca i prijatelji. Prešao sam

OKRUGLI STOJEZAMIŠ­LJENKAOMOD­ERIRANADEB­ATA,AREVIDIRAN­JESTAVDA TREBADABUD­EZATVORENA­ZAJAVNOST

Fondacija i FPN organizova­će, pored ovog, još tri sastanka povodom redovnih parlamenta­rnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da budu na proleće 2020.

Na učešće u dijalogu pozvani su predstavni­ci relevantni­h političkih stranaka, organizaci­je građanskog društva i stručnjaci s fakulteta MILAN ANTONIJEVI­Ć FONDACIJA ZA OTVORENO DRUŠTVO

preko toga što niste obavestili javnost o skupu koji se održava na fakultetu i na kome učestvuje pedesetak ljudi, te je veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisani­h tokom osmomesečn­ih građanskih protesta - naveo je Đilas.

Fondacija i FPN organizova­će, pored ovog, još tri sastanka povodom redovnih parlamenta­rnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani na proleće 2020. godine. Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratsk­og uređenja i važan izvor legitimite­ta demokratsk­e vlasti, organizato­ri podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetog­odišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartij­skog sistema.

Na prvom skupu naprednjak­e su predstavlj­ali Nebojša Stefanović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Vladanka Malović, ispred SSP su bili Dragan Đilas, Marinika Tepić, iz DS Zoran Lutovac, iz Narodne Miroslav Aleksić, Aleksandar Ivanović iz SDSa, Aris Movsesijan iz Nove stranke...

 ??  ?? na narednim skupovima biće pokrivene oblasti: finansiran­je kampanja, mediji, birački spisak...
na narednim skupovima biće pokrivene oblasti: finansiran­je kampanja, mediji, birački spisak...
 ??  ?? pozivi učesnicima biće tek poslati, očekuje se da dođu svi
pozivi učesnicima biće tek poslati, očekuje se da dođu svi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia