Blic

SPASLE GA KOLEGE IAKO JE I NJIMA PRETILA OPASNOST

-

Možda je i malo više od tone zemlje palo na mene. Zatrpalo me celog. To sam saznao tek kasnije jer sam tada izgubio svest. Mogao sam da izgubim život, ali imao sam dan, što se kaže. Živ sam, zdrav sam, hvala Bogu.

OVAKO RUDAR DARKO Petrović (45) iz Bora opisuje dramatične trenutke kada se na njega 31. jula u rudniku „Jama”, dok je čistio podzemni bunker, obrušila ogromna količina zemlje teško ga povredivši. Darko ima veliku posekotinu na čelu, povrede kože glave, prelom poda očne duplje i povredu grudnog koša, zbog čega je iz Bora prebačen na Kliniku za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš. Od juče je na odeljenju maksilofac­ijalne hirurgije Klinike za stomatolog­iju, gde će sutra biti operisan.

Petrović nije želeo da govori o detaljima nezgode, ali kaže da se oseća dobro i da nije osećao bolove.

- Zahvalan sam kolegama koji su me spasli i sada se neprestano čujemo. Bio sam u nesvesti, ali sam malo došao svesti kada su me otkrili. Tada me nije bolelo, iz Bora sam krenuo pod lekovima, a u Nišu su mi uključili infuziju, tako da nisam imao bolove. Sada se malo učim da hodam jer sam ležao sedam dana na intenzivno­j nezi, nisam smeo da se pokrećem. Juče sam prvi put prošetao - priča Petrović.

Kaže da ne doživljava sebe kao Supermena, kako je nazvan zbog činjenice da je preživeo pod neverovatn­im okolnostim­a. Nema dilemu oko toga da li će nastaviti da se bavi rudarskim poslom.

- Mogu da doživljam sebe kao Supermena samo šale radi, samo da bi mi bilo malo lakše. Ako razmišljam mnogo realno, onda ne valja. Kakav Supermen, imao sam dan. Nije bio dan za odlazak. Mada sam bio siguran da je taj dan, ali nije, tako da je to super prošlo. Radim od 1995. godine kao rudar. Moji roditelji su bili kancelarij­ski radnici, niko pre mene nije bio rudar. Nisam odlučio da postanem rudar, nego sam zasnovao porodicu, pa sam morao da nađem posao. Težak je rudarski posao, ali opet ću u jamu čim budem mogao - smatra Petrović.

U bolnici su ga posetili supruga i dvoje dece. Kako su ranije ispričale Darkove kolege, do nezgode je došlo kada je Darko hteo da očisti bunker duvaljkom, ali se uključila transportn­a traka koja u rudnik ubacuje rudu.

- Darko je stajao nasred tog bunkera, a zemlja je počela da puni prostor i da ga zatrpava - ispričale su ranije Darkove kolege. Jedan od njih, srećom, čuo je Darkovo dozivanje, pa su priskočili u pomoć, iako je postojala opasnost da i oni završe pod zemljom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia