Blic

ZA OPREMANJE ĐAKA PRVAKA 200 EVRA

-

Roditelji mališana koji od septembra kreću u prvi razred uveliko su počeli da ih opremaju za prve đačke dane. Za kompletno opremanje prvaka, od radnog stola do udžbenika i svezaka, potrebno je čak oko 25.000 dinara

Opremanje đaka prvaka visoka je stavka u kućnom budžetu, posebno za one porodice koje nemaju stariju decu od kojih mlađi prvaci mogu nešto da naslede. Čak iako roditelji ne moraju, na primer, da kupuju radni sto i stolicu prvaku, samo za udžbenike i ostali pribor moraju da izdvoje više od 100 evra. Ne računajući, pritom, da se prvak ponovi kad je u pitanju garderoba i obuća, premda mnogi roditelji žele da im deca obuku nešto novo za prvi dan škole.

Kako je pokazala računica “Blica” ( vidi tabelu), roditelji koji kompletno opremaju đaka prvaka, to jest moraju da mu kupe i radni sto i stolicu uz udžbenike, bojice, sveske i ostali pribor, moraju da izdvoje oko 200 evra. Slična je računica i Beograđank­e Vere Šabović, čiji sin polazi u prvi razred 2. septembra.

- Sa kupovinom smo krenuli od radnog stola i stolice i to nas je koštalo oko 15.000 dinara. Pernicu je sam sebi kupio od ušteđevine i nju je platio čak 2.000 dinara jer je sa motivima lika njegovog omiljenog crtanog junaka. Definitivn­o postoji neka caka sa pernicom, one su male, šljašteće i neretko koštaju koliko i ranac. Pri odabiru ranca

nismo štedeli jer mi je bilo važno pre svega njegovo zdravlje, pa smo izabrali onaj anatomski koji smo platili 5.000 dinara. Sveske i ostale sitnice smo dobili kao rođendansk­e poklone, tako da će se tu bar uštedeti. Sa kompletom knjiga koji smo otplatili na rate, ponekom lektirom i svim ostalim sitnicama neophodno je minimum 30.000 dinara - objašnjava Vera Šabović.

Pored radnog stola, najveća stavka su udžbenici. Oni trenutno koštaju oko 7.500 dinara. Međutim, tu nije kraj trošku jer roditelje čeka i nabavka radnih svezaka, što će im reći učiteljice kada nastava počne.

One poskupljuj­u trošak za udžbenike i do 3.000 dinara.

Tu je i niz sitnih troškova koji, međutim, kada se saberu, dostižu solidnu sumu. Tako sveske, flomasteri, tempere, kolaž papir, drvene bojice koštaju po nekoliko stotina dinara pojedinačn­o.

Ranci se kreću od 1.200 do čak 10.000 dinara i tu uglavnom deca diktiraju kupovinu jer žele da nose omiljene motive crtanih junaka ili superheroj­a, što donosi i veću cenu, kao i anatomski dizajn ranca, na primer.

Učiteljica Milja Zec iz beogradske OŠ “Branislav Nušić” poručuje da se sa kupovinom ne žuri.

- Može sve polako da se kupi od prvog septembra. Roditelji često greše i kupuju deci nešto što će im biti potrebno tek u trećem

razredu. Često i preteruju u kupovini stvari koje nisu neophodne. Recimo, u pernici je neophodno da imaju dve do tri olovke, rezač, nekoliko bojica osnovnih boja, lenjir, makazice sa zaobljenim vrhom i lepilo u stiku. Svezaka je dovoljno svega četiri. Uvek roditeljim­a prvaka predajem spisak, po kojem oni kasnije idu u nabavku. Savetujem ih da ne kupuju unapred, kako ne bi bacili novac - kaže učiteljica..

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia