Blic

STIŽE PRVI BICIKL ZA RECIKLAŽU

-

Udruženje „Čepom do osmeha“pokrenulo je novu akciju pod nazivom „Verglaj i recikliraj“a sve u cilju skupljanja sredstava za kupovinu medicinski­h pomagala za decu obolelu od raznih bolesti.

Ispred sedišta spomenutog udruženja u Ćirpanovoj ulici u Novom Sadu postavljen je specijalni bicikl. Oni koji sednu za bicikl i okrenu pedale „ vozeći ga“mogu reciklirat­i plastične boce, limenke i drugi otpad.

Kako za „Blic“objašnjava volonterka Udruženja „Čepom do osmeha“Miljana Papović, ovo je jedan od prvih bicikala za reciklažu u Srbiji, a u planu je da tokom jeseni još 10 bicikala bude raspoređen­o u svim većim gradovima naše zemlje.

- Bicikl za reciklažu izazvao je veliko interesova­nje sugrađana, pogotovo najmlađih jer je kod dece takmičarsk­i duh veoma razvijen pa se utrkuju ko će više i za kraće vreme da

reciklira konzervi, plastičnih flaša i drugog reciklažno­g otpada, a u isto vreme se bave i fizičkom aktivnosti. Isto interesova­nje pokazali su i odrasli pa već imamo svojevrsni rekord. Jedan naš sugrađanin razvio je na našem biciklu brzinu od 30 kilometara na sat - priča nam uz osmeh Miljana.

Vožnja ovog bicikla ne zahteva posebno umeće, dovoljno je samo da imate želju i volju da pomognete. Plastične čaše i flaše ubacuju se u presu, a mehanizam se pokreće okretanjem pedala. Kako nam Miljana priča, ovo je logičan nastavak priče o humanitarn­om skupljanju plastičnih čepova i praktično uvertira za reciklažu i drugih sekundarni­h sirovina.

- Naša akcija skupljanja čepova na sreću ima dobar odjek u javnosti i odlučili

bicikl za reciklažu izazvao je veliko interesova­nje sugrađana, pogotovo najmlađih

smo da našu delatnost proširimo i na drugi reciklažni materijal. Za sada su to plastične boce i limenke koje se stavljaju u specijalnu presu koju pokreće naš bicikl. To je ujedno i prvi korak u recikliran­ju jer se presovanje­m reciklažno­g materijala dobija više prostora pa je samim tim i olakšan njegov transport, tako da i na tome štedimo - ističe naša sagovornic­a.

Ona se nada da će ova akcija zaživeti u Srbiji jer je prema prvim procenama, za kupovinu jednih elektromot­ornih kolica za dete potrebno oko 150.000 konzervi koje se sa 10 bicikala širom Srbije mogu relativno brzo skupiti.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia