Blic

Velika ekološka akcija „Blica“ IZ REKE ODNELI TRI KUBIKA SMEĆA

-

VODA DONOSI SMEĆE Rukovodila­c sektora održavanja zelenila u JKP “Medijana” Mihajlo Miljković kaže da je iz reke izvađeno tri kubika smeća koje je prevezeno na deponiju.

- JKP “Medijana” svakodnevn­o radi na čišćenju i održavanju grada, ali smo spremni da uvek podržimo svaku ekološku inicijativ­u i akciju građana. U akciju “Blica” smo se uključili učešćem naših radnika, ali i doniranjem kesa za smeće, rukavica i mašica sa sakupljanj­e otpada - kaže Miljković.

Dušica Kitanović, šef odseka za poslove razvoja i odnose s javnošću opštine Medijana, kaže da je Gabrovačka reka više puta čišćena do sada, ali da voda stalno donosi smeće.

- Odazvali smo se pozivu “Blica” jer želimo da najveća niška opština Medijana izgleda uredno, čisto, pogotovo kada je reč o Gabrovačko­j reci koja uvek bude zatrpana smećem praktično posle svake kiše. Reku na ovom delu uglavnom ne priljaju građani koji žive u blizini Gabrovačke reke, već smeće stiže sa vodom posle svake veće kiše,

mnogo nišlija šeta se pored gabrovačke reke, pa je i zato njena Čistoća važna

što znači da se zaprlja negde uzvodno i da kada krene kiša, voda to donese. Prošli put smo vadili dečja kolica, lavore, činije, plastični otpad i čega sve nije bilo. Umesto na deponiji, smeće završava u reci, a to nije dobra slika koju šaljemo iz Niša. Poruka građanima je da nam se priključe u ovakvim akcijama, da ne bacaju smeće u reke, da čuvamo našu vodu jer nam je ona neophodna - kaže Dušica Kitanović.

Dodaje i da su i sami građani pozivali opštinu kako bi reka bila očišćena, jer žele da im okolina bude uredna i da imaju zdravu životnu sredinu, a da je Medijana, kao društveno odgovorna opština, izašla Nišlijama u susret i uključila se i u našu akciju “Očistimo reke i jezera”.

NAJGUŠĆE NASELJENI DEO NIŠA

Opština Medijana, u kojoj živi više od 100.000 ljudi, najgušće je naseljeni deo Niša, pa je utoliko važnije da priobalje ove reke bude lepo uređeno jer u toku leta dosta Nišlija šeta tim krajem. S druge strane, ukoliko se nagomila, smeće može da dovede do izlivanja reke koja višestruko nabuja u vreme velikih kiša.

U junu je, inače, takođe u našoj akciji, u saradnji sa opštinom Palilula, očišćen deo Gabrovačke reke između mostova u Ulici Dušana Popovića i Višegradsk­oj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia