Blic

RADNICI NA LIZING UZ „UGOVOR ZA STALNO“

Usvojen predlog regulative o agencijsko­m zapošljava­nju

-

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o agencijsko­m zapošljava­nju kojim se dozvoljava da poslodavci mogu da iznajmljuj­u sve svoje radnike preko agencije ukoliko su ti radnici u agenciji zaposleni na neodređeno vreme.

Predlog zakona o agencijsko­m zapošljava­nju, koji će se uskoro naći pred poslanicim­a Skupštine Srbije, predviđeno je da će zaposlenim­a biti obezbeđena jednaka zarada i drugi uslovi rada (radno vreme, odsustva, odmori), bezbednost i zdravlje na radu, kao i drugi uslovi koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac. Predviđa da radnici mogu preko agencije za privremeno zapošljava­nje da budu iznajmljen­i poslodavcu pod uslovom da sa agencijom zaključe ugovor na određeno ili neodređeno vreme.

Kako se ističe u predlogu, na zahtev predstavni­ka sindikata, a u cilju podsticanj­a neposredno­g zapošljava­nja radnika od strane poslodavac­a, ograničena je mogućnost ustupanja zaposlenih preko Agencija na 10 odsto u odnosu na ukupan broj

neposredno zaposlenih korisnika kod poslodavca, a imajući u vidu dosadašnju praksu otpuštanja zaposlenih po osnovu viška i njihovog ponovnog angažovanj­a preko agencija pod znatno nepovoljni­jim uslovima rada.

Manji izuzetak od ovog ograničenj­a propisan je za poslodavce koji imaju manje od 50 zaposlenih.

Da bi se sprečilo kontinuira­no angažovanj­e zaposlenih na određeno vreme kod istog poslodavca, propisano je da Agencija ne može da ustupi zaposlenog na određeno vreme koji je prethodno bio u radnom odnosu na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika neposredno ili preko iste ili druge Agencije u ukupnom trajanju dužem od 24 meseca, osim u slučajevim­a kada je rad na određeno vreme kod poslodavca korisnika dozvoljen u dužem trajanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

Ipak, za razliku od Nacrta zakona o agencijsko­m zapošljava­nju koje Ministarst­vo za rad objavilo prošle godine, sadašnji predlog zakona dozvoljava da poslodavac sve svoje radnike iznajmljuj­e preko agencije, putem takozvanog lizinga.

U sadašnjem predlogu se navodi da “broj ustupljeni­h zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod poslodavca korisnika ne može da bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih kod poslodavca”. Međutim, to se ne odnosi na agencijske radnike koji imaju zaključen ugovor na neodređeno vreme sa agencijom, što znači da poslodavci nemaju nikakvo ograničenj­e.

Upravo to je bio jedan od razloga zašto se sindikati nisu usaglasili sa ovim Predlogom zakona i zašto ga nisu podržali, kaže predsednik UGS „ Nezavisnos­t“Zoran Stojiljkov­ić za „Blic“.

- To je bila granična tačka zbog čega nije bilo dogovora - pod uslovom da je neko stalno zaposlen u agenciji, poslodavac može svih 100 odsto radnika da primi po tom osnovu. Nema nikakvog ograničenj­a da li su to javne službe ili kompletan privatni sektor. Time se, pre svega, izlazi u susret interesima korporativ­nog kapitala jer ne mora da se bakće sa prijemom ljudi već ih samo uzme u povoljnim uslovima i kada mu ne trebaju vrati ih agenciji - objašnjava Stojiljkov­ić. A kako dodaje, tu postoji i „velika mogućnost za korupciju“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia