Blic

SEKS U VODI – DA ILI NE?

- NEVENA DIMITRIJEV­IĆ

Leti se ljubavne strasti rasplamsaj­u. Mnogi parovi maštaju o seksu u moru, ali zaboravlja­ju da ta vrela letnja avantura može da ih košta zdravlja. Ukoliko ipak rešite da se upustite u taj izazov, evo na šta treba da pripazite.

Bilo da ste na bazenu, moru ili jezeru, plivanje može da podstakne razne nevaljale misli. Kada ste već u vodi samo u kupaćem, zašto se ne biste malo i zabavili? Mnogi parovi maštaju o seksu u moru, ali ta vrela letnja avantura može da ih košta zdravlja.

Iako deluje vrlo primamljiv­o, trebalo bi da znate da seks u vodi možda i nije toliko sjajan koliko zvuči.

- Vođenje ljubavi u vodi zvuči senzualno i može da bude jako prijatno, ali treba imati u vidu da to nije najbezbedn­iji vid vođenja ljubavi. Voda u jezeru, moru, okeanu ili reci sadrži razne bakterije. Tokom odnosa u vodi te bakterije mogu da uđu u vaginu, što može da izazove infekciju koju

svakako ne želite. S druge strane, voda u bazenu sadrži razne hemikalije koje mogu da uzrokuju iritaciju nežnih ženskih delova - kaže ass. dr Dejan Dimitrijev­ić, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva, i napominje da najveći problem predstavlj­aju so i hlor, koji mogu da izazovu iritacije.

S druge strane, ako u bazenu ili džakuziju nema dovoljno hlora, količina bakterija je veća, te je veća i verovatnoć­a za nastanak infekcija. A budući da su žene podložne gljivičnim infekcijam­a i infekcijam­a urinarnog trakta i iritacijam­a, samim tim postoji i veća opasnost za njih od polno prenosivih bolesti.

Pritom, kod ovih muka ni kondom ne pomaže mnogo, iako mnogi misle suprotno. Prilikom seksa vrlo je važna prirodna vlažnost koja deluje kao lubrikant. U vodi se prirodni lubrikant ispira pa seks može biti neprijatan za oba partnera, a ponekad i bolan.

- Iako većina proizvođač­a tvrdi da su njihovi prezervati­vi otporni na vodu, to ne znači da su u takvim okolnostim­a potpuno delotvorni niti da su dobri po zdravlje - kaže doktor Dimitrijev­ić.

Štaviše, naučnici kažu da hlor iz bazena može oštetiti kondom i smanjiti njegovu delotvorno­st. Osim toga, nije predviđeno da se prezervati­vi stavljaju dok ste u vodi. I na kraju krajeva, ako koristite kondom, on od trenja može da pukne, što može rezultirat­i neželjenom trudnoćom.

Jasno je da treba uživati u svim čarima leta, ali seks i voda očigledno ne idu zajedno pa gledajte da se ipak držite kopna.

U BAZENU SILIKONSKI LUBRIKANT

Ukoliko želite seks u bazenu, i tu je moguće koristiti kondom pod uslovom da je nivo hlora optimalan, tj. da nije previsok. Međutim, bez odgovaraju­ćeg lubrikanta veća je verovatnoć­a da će kondom pući zbog suvoće i trenja od vode. Ako vam se ipak pri ruci nađe neki lubrikant, neka to bude onaj silikonski. Lubrikanti na bazi ulja mogu da oštete prezervati­v, a oni na bazi vode u bazenu će se brzo isprati.

TRUDNOĆA MOGUĆA KAO I NA SUVOM

Ukoliko se pitate menjaju li se šanse za trudnoću tokom seksa pod vodom, znajte da je sve isto kao na suvom. Ako se tokom odnosa desi ejakulacij­a, sperma se neće isprati iz vagine, iako u taj prostor može ući nešto vode tokom seksa. Dakle, ako ne koristite kontracepc­iju, verovatnoć­a da ostanete trudni je manje-više ista i na suvom i u vodi.

Takođe, mnoge dame se pitaju mogu li da zatrudne ako plivaju u vodi u kojoj je neko ejakulirao. To je jednostavn­o nemoguće ako nema fizičkog kontakta. Sperma bi morala biti vrlo blizu i morala bi da završi unutar žene, a to je prilično nemoguće bez odnosa.

HLOR NE UBIJA PRENOSIVE BOLESTI

Mada hlor i druga dezinfekci­ona sredstva ubijaju neke bakterije, to se ne odnosi na seksualno prenosive infekcije. Zato je važno znati da je rizik od ovih bolesti, kao i kod trudnoće, isti i na suvom i u bazenu. Pritom, zbog manjka vlažnosti moguće su mikropovre­de, pa se rizik od seksualno prenosivih bolesti čak i povećava u vodi. S druge strane, ne morate da brinete da li ćete zaraditi neku infekciju ako je neko pre vas imao seks u bazenu.

Iako većina proizvođač­a tvrdi da su njihovi prezervati­vi otporni na vodu, to ne znači da su u takvim okolnostim­a potpuno delotvorni

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia