Blic

POPOVIČ: Nacionalni tim je važniji od NBA lige

- M. Bataković

“Ludom Srbinu” je otkazala cela prva postava, tako da će na Mundobaske­t morati da ide sa “rezervisti­ma”.

KOŠARKAŠKA REPRE

ZENTACIJA SAD počela je pripreme za Svetsko prvenstvo u Kini. Konačno! Iako u okrnjenom sastavu, Greg Popovič je izvršio prvu prozivku!

„Ludom Srbinu” je dvocifreni broj igrača otkazao učešće na Mundobaske­tu iz najrazliči­tijih razloga, ali Ameri i dalje važe za prvog favorita za osvajanje pehara. Iskusni strateg je već prvog dana podelio nekoliko saveta igračima.

- Konstantno razmišljam o tome šta želim i šta mora da se uradi. Tu sam da ih naučim šta mogu - rekao je Popovič.

Iskusni strateg je istakao i da je velika odgovornos­t igrati za nacionalni tim i da igrači moraju da budu maksimalno koncentris­ani.

- Ovo je mnogo više od igranja za NBA tim, ovo je najviši nivo. Ne možemo popraviti podeljenos­t u našoj zemlji, ali možemo biti primer kako se ljudi okupljaju radi zajedničko­g cilja i ostvaruju ga.

SAD su na poslednja dva svetska prvenstva osvojale zlatnu medalju, a Popovič je istakao da na predstojeć­em može samo da se potrudi da nacionalna selekcija uradi isto, iako se veliki broj igrača nije odazvao pozivu.

- Svetsko prvenstvo mi je od početka na umu svakog dana, šta želim da uradim i šta bi trebalo uraditi da ponovimo ono što je potrebno uraditi.

On je naveo da je “velika odgovornos­t” pred igračima, kako zbog nastupa za nacionalnu selekciju, tako i zbog tradicije pobeđivanj­a, koja sigurno stvara neku vrstu pritiska.

- Igrati za reprezenta­ciju je iznad igranja za bilo koji NBA tim. Odgovornos­t je znatno veća, a posebno ako se osvrnemo na našu tradiciju - dodao je selektor aktuelnog prvaka sveta.

Popovič je na prvom sastanku pričao o tradiciji, šta znači igrati za reprezenta­ciju, očekivanji­ma, žrtvovanju i poštovanju protivnika, a utisak je da je jedino loše bilo kada je prestao da priča.

- Posle tog govora svi su bili spremni da od samog početka igraju utakmicu za njega, makar morali da prođu kroz zid - rekao je bek SAD Džo Heris.

SAD će nastup na Svetskom prvenstvu početi protiv Češke u Šangaju 1. septembra.

Ovo je mnogo više od igranja za NBA tim, ovo je najviši nivo. Ne možemo popraviti podeljenos­t u našoj zemlji, ali možemo da budemo primer Donovan Mičel iz Jute je prihvatio poziv selektora Grega Popoviča dok je iskusni Džejms Harden odlučio da se povuče i da mesto prepusti mlađim košarkašim­a

 ??  ??
 ??  ?? selektor greg popovič na prvom treningu drim tima u las vegasu
selektor greg popovič na prvom treningu drim tima u las vegasu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia