Blic

MILIONI STIŽUNA „MARAKANU“

- MARKO BATAKOVIĆ

Fudbaleri Crvene zvezde su sinoć protiv Kopenhagen­a odradili prvi deo dvomeča koji srpskom šampionu može da donese brdo novca. Naime, ako crveno-beli eliminišu klub iz Danske, mogu da računaju na UEFA bonus od 7,92 miliona evra.

Trijumf nad Kopenhagen­om Zvezdi bi doneo siguran plasman u grupnu fazu Lige Evrope, bez obzira na ishod duela sa ekipom Jang bojs. Ako rezultate pretvorimo u novac, plej-of Lige šampiona vredi pet miliona evra, dok mesto u Ligi Evrope vredi dodatnih 2,92 miliona evra. Tako dolazimo do gotovo osam miliona za 180 minuta na terenu. Složićete se da je to dosta novca?

Ako crveno-beli ostanu kratkih rukava protiv Ko

penhagena, onda će se na račun kluba sa “Marakane” sliti 2,92 miliona evra ( plasman u plej-of Lige Evrope), kao i 1,14 miliona evra, koliko su zaradili od početka kvalifikac­ija za Ligu šampiona. Znači, ako Beograđani ostanu kratkih rukava za Ligu šampiona, zaradiće tek nešto više od četiri miliona evra. Za klub koji živi od prodaje fudbalera razlika od gotovo četiri miliona evra je velika.

Idealan scenario je da Crvena zvezda ponovi rezultat od prethodne sezone, odnosno da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona. A to znači da će crveno-beli dobiti zagarantov­anih 15,25 miliona evra, da ne računamo rezultate u grupnoj fazi, novac od koeficijen­ta UEFA, prodaje ulaznica i marketinšk­ih prava.

Na papiru Zvezda je prethodne sezone, pored 15,25 miliona evra, zaradila i 3,6 miliona evra od pobede nad Liverpulom (2,7 miliona evra) i remija sa Napolijem (900.000 evra), zatim 2,216 miliona evra na osnovu koeficijen­ta i oko četiri miliona evra od prodaje ulaznica. Ukupno - 25 miliona evra.

Naravno, uspeh u Evropi povlači i ulaganje u igrački kadar i infrastruk

Navijači Crvene zvezde veruju da će se ponoviti prethodna sezona kada su Beograđani igrali grupnu fazu i kada su na „Marakani“gostovali Napoli, Liverpul i Pari Sen Žermen predvođen Kilijanom Mbapeom

turu. Crveno-beli su prošle godine profitiral­i oko 18 miliona evra od prodaje igrača. Najbogatij­i transfer je bio Nemanje Radonjića u Olimpik iz Marseja - Zvezdi je pripala polovina sume od 12 miliona evra. Za Aleksandra Pešića su dobili 4,2 miliona, od Miloša Degeneka oko 3,6 miliona i mladog Uroša Račića još 2,2 miliona. Sa druge strane, dolasci su koštali 10,3 miliona evra. Ričmond Boaći,

Marko Marin i Goran Čaušić su koštali zajedno oko pet miliona evra, dok je za Mirka Ivanića izdvojeno 1,3 miliona evra.

Takođe, klub je uložio između 1,5 i dva miliona evra za modernizac­iju “Marakane”, sređivanje tribina i parkinga. Više novca se troši i na primanja fudbalera. Do pre nekoliko sezona najbolji igrači su zarađivali 250.000-300.000 evra, dok se danas polako približava­mo sumi od milion evra za 12 meseci.

Što se aktuelne sezone tiče, klub je od prodaje fudbalera profitirao 6,7 miliona evra. Ajntraht je za Dejana Jovel j ića platio četiri miliona, Aleksa Terzić je vredeo 1,7 miliona, a Lorenco Ebisilio i Goran Čaušić po 500.000 evra. Na “Marakanu” su stigli fudbaleri vredni zajedno dva miliona evra - Tomane (Tondela) 750.000, Njegoš Petrović ( Rad) 400.000, Radovan Pankov (Radnički Niš) 300.000, Nikola Vasiljević (Radnik) 300.000 i Žander (Pafos) 200.000 evra.

U slučaju da se Crvena zvezda plasira u grupnu fazu jednog od dva evropska takmičenja, nema sumnje da će uprava predvođena direktorom Zvezdanom Terzićem uraditi sve da se ekipa pojača, kao što je urađeno prethodne godine kada su kao na traci stizali Marin, Boaći, Čaušić, Gajić, Ivanić...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia