Blic

PRVI MEČ SA ANGOLOM OD 9.30

-

Korak po korak, najbolji srpski košarkaši nastavljaj­u pripreme za Svetsko prvenstvo u Kini. Najteži deo je završen, igrači su se posle dve nedelje spustili s Kopaonika i večeras ćemo imati priliku da ih gledamo u ravnom Banatu. “Orlovi” će u Zrenjaninu ugostiti reprezenta­ciju Finske u drugom test meču koji će selektor Aleksandar Đorđević da iskoristi za uigravanje linija. Protiv Borca (97:66) na terenu smo videli 13 igrača od ukupno 17, koliko ih je ostalo posle odlaska Milana Mačvana u Japan.

Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić su juče počeli da treniraju sa reprezenta­cijom i najverovat­nije će propustiti

duel sa Finskom, kao i lakše povređeni Nikola Milutinov i Vasilije Micić. Milutinova i dalje muči zadnja loža, dok se Micić oporavlja od udarca u mišić koji je dobio u Čačku. Ako ne bude novih nepredviđe­nih situacija, obojicu bi trebalo da gledamo u subotu u “Areni” protiv Litvanije.

Poslednje ime na spisku je Nikola Jokić, as Denvera, koji se individual­no pripremao za Mundobaske­t i novu sezonu. Jokić je dobio dozvolu Đorđevića da s ekipom bude od četvrtka u Beogradu, ali je sigurno da će večeras (21 sat) podržati saigrače u Zrenjaninu, bar kao gledalac.

Nikola na pripreme dolazi spreman i verovatno će protiv Litvanije odigrati desetak minuta, da oseti atmosferu i da se predstavi navijačima u našoj najvećoj dvorani. Takođe, važno je da što pre uđe u ritam jer ga u nacionalno­m dresu nismo gledali još od Olimpijski­h igara 2016. u Rio de Žaneiru. Verujemo da za Jokića to neće biti problem jer pored njega u timu za Kinu imamo još šestoricu košarkaša koji su osvojili Srbija će prvi meč na Svetskom prvenstvu odigrati 31. avgusta protiv Angole. Utakmica se igra u pola deset ujutru po srednjeevr­opskom vremenu, odnosno u 15.30 po lokalnom u Fošanu. Posle matinea, naredna dva meča igramo popodne u 13.30, a rivali su Filipini (2. septembar) i Italija (4. septembar). Plasman u narednu rundu će ostvariti dve prvoplasir­ane reprezenta­cije, a mi se ukrštamo s grupom C u kojoj su favoriti Španija, Iran, Portoriko i Tunis. Zbog toga je važno da “orlovi” završe kao prvi kako bi izbegli potencijal­ni duel sa snažnim Špancima. srebrnu medalju u Brazilu: Teodosić, Simonović, Bogdanović, Birčević, Raduljica i Jović. Marković i Štimac su se oprostili od nacionalno­g tima, Kalinić i Nedović nisu dobili poziv, dok se Mačvan, posle priprema na Kopaoniku, pozdravio sa kolegama i otputovao za Japan.

Od večeras i Finaca “orlovi” će za tri nedelje odigrati još devet test mečeva. Zbog čestih putovanja (Litvanija, Atina i Šenjang) praktično će direktno iz aviona na teren, što znači da će selektor Đorđević imati jako malo vremena za treninge, tako da će se sve raditi u hodu. Međutim, na raspolagan­ju ima iskusne košarkaše koji su navikli da igraju u nonstop ritmu, bez pravog predaha i da pri

tome postižu vrhunske rezultate. Uostalom, u istoj situaciji su i ostale reprezenta­cije koje će pokušati da na Mundobaske­tu stignu do jedne od medalja.

Đorđević je najavio da će u poslednjem trenutku odlučiti koga neće povesti na Svetsko prvenstvo, mada postoji i mogućnost da u Kinu krene više od 12 igrača i da tako na licu mesta odluči ko je prekobroja­n. Na taj način bi izbegao neprijatna iznenađenj­a u slučaju povreda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia