Blic

Poruka mladima

- ANDRIANA JANKOVIĆ

Mediji imaju najveću ulogu u percepciji građana. Još važnije, novinski i TV prilozi snažno utiču na kreiranje mišljenja i stavova kod dece i mladih. Pa, ipak, određeni mediji svesno i (verovatno) bez trunke griže savesti već skoro dve nedelje bez prekida vrše hajku na prof. dr Danicu Grujičić, direktorku Instituta za onkologiju i jednog od najboljih neurohirur­ga u našoj zemlji i regionu.

Ono za šta se prof. Grujičić zalaže nadaleko je poznato - čak iako izuzmemo njen vrstan rad u hirurškoj sali, o kojem se naveliko pisalo, Dana Grujičić važi za „ženu iz naroda“, velikog humanitarc­a, osobu koja se svakodnevn­o trudi da svoje znanje prenese mladim kolegama... Profesorka Grujičić takođe je među prvima kada je u pitanju borba protiv odlaska mladih lekara i stručnjaka. I kada je ustala protiv privatnih kombinacij­a, biznisa i bahatosti pojedinih zaposlenih na Institutu, vraćeno joj je - plaćenom hajkom. Ono što je možda najvažnije u svemu tome jeste pitanje koje se neminovno nameće - kakvu poruku time šaljemo mladim ljudima u našoj zemlji? Šta nakon svega ovoga misli jedan mladi hirurg, jedna medicinska sestra, jedan radiolog...? Ovim i sličnim potezima šaljemo nedvosmisl­enu poruku svima njima - ukoliko se pobunite protiv nečega što je neminovno loše i pogrešno, a to „nešto“maslo je nekog jakog i uticajnog, društvo će se potruditi da vas potpuno marginaliz­uje. Ovakvim ponašanjem svesno guramo sve te mlade potencijal­e što dalje od Srbije. Jer, zbog čega bi bilo ko od njih poželeo da ostane, živi i radi u tako sistemski (ne) uređenoj sredini? Ako već non-stop govorimo o neprestano­m odlivu mladih lekara u inostranst­vo, možda bi trebalo da se zapitamo šta to mi, kao društvo, radimo pogrešno. Jer, nekada ni niske plate nisu jedini motiv za odlazak van zemlje - možda kada bi oni koji su se školovali da spasavaju naše živote znali da će u svojoj državi biti cenjeni i poštovani, a ne prvom prilikom neosnovano razapnuti, možda bi tada odlučili da im je mesto ovde.

Ovako svesno guramo sve te mlade potencijal­e što dalje od Srbije, jer zbog čega bi neko želeo da živi i radi u javašluku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia