Blic

Jalova dvosmislen­ost

-

Ako najjači politički lider u regionu - predsednik Srbije Aleksandar Vučić - iskaže jasno i nedvosmisl­eno privrženos­t svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda bi ta njegova posvećenos­t imala ogroman, pozitivan efekat po BIH i Kosovo.

Srbija je u drugačijoj situaciji jer je pozicija predsednik­a Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom

pozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu. Vučić ima priliku da izdejstvuj­e rešenje za Srbe kojim bi sačuvali dostojanst­vo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremen­o, to bi osnažilo BIH. Međutim, ako želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislen­osti.

Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištini da pronađu rešenje, ali ono koje će voditi stabilnost­i. Boltonova podrška ideji razmene teritorija opasan je scenario kojim se ne bi rešio spor u odnosima Beograda i Prištine. Naprotiv, zakompliko­vao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske. U američkoj administra­ciji postoje različiti stavovi i Stejt department naglašava da bilo koje rešenje za KIM treba da vodi računa o regionalno­j stabilnost­i. Izbori na KIM će biti delimično i referendum o pojedinim opcijama za rešenje, poput razmene teritorija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia