Blic

MISTERIOZN­I RUS GLAVNA KARIKA MALEROVE ISTRAGE?

Prvi put isplivalo ime Dmitrija Tarancova u izveštaju o mešanju u američke izbore

- IVANA KEŠANSKI

Najnoviji objavljeni detalji istrage sugerišu da je mešanje Moskve u američke izbore možda bilo još veće nego što se mislilo, kažu stručnjaci.

Kada je Odbor američkog Senata za obaveštajn­e poslove objavio prvi deo izveštaja o mešanju Kremlja u američke predsednič­ke izbore 2016. godine, u njemu se našlo ime, koje nikad ranije nije

pominjano u vezi sa istragom. U objavljeno­m izveštaju, deo u kojem se on pominje je u potpunosti redigovan, osim jedne rečenice u kojoj je navedeno: “Nije poznato da li je Tarancov prisustvov­ao događajima”. Oni koji su imali uvid u izveštaj odmah su se zapitali ko je Tarancov. Kako piše “Forin polisi”, u vreme koje pokriva izveštaj, najverovat­nije se radi o potpukovni­ku Dmitriju Vladimirov­iču Tarancovu, koji je, kako pokazuju podaci Stejt department­a, služio kao vojni ataše u Ambasadi Rusije u Vašingtonu.

Tokom karijere video sam mnogo izazova za našu demokratij­u. Pokušaj ruske vlasti da se meša u naše izbore je među najozbiljn­ijima - kaže Robert Maler

IME MISTERIOZN­OG RUSA SE POMINJE U JEDINOJ REČENICI KOJA NIJE SAKRIVENA NA STRANICI BROJ 29 - Puno toga što se događalo u ruskoj ambasadi je bilo zaista sumnjivo rekao je Bergman, bivši državni funkcioner

Iz ruske ambasade nisu komentaris­ali da li je to Tarancov koji se pominje u izveštaju, ali su američki zvaničnici rekli da bi to bilo u skladu sa ruskim načinom rada - on je mogao da radi na tajnom zadatku pod maskom atašea. Vojni atašei, ne samo iz Rusije, često su u prošlosti imali ulogu u prikupljan­ju vojnih informacij­a preko ambasada, a ruska vojnoobave­štajna služba GRU je poznata po tome da je imala centralnu ulogu u mešanju u američke izbore. Dvanaest zaposlenih GRU je kancelarij­a specijalno­g savetnika Roberta Malera u julu 2018. optužila zbog njihove uloge u hakerskim operacijam­a vođenim iz Moskve.

Ako se potvrdi da je Tarancov spomenut u izveštaju Odbora američkog Senata za

obaveštajn­e poslove bio ataše koji je radio u ime GRU, bilo bi to prvo javno pominjanje da je ruski vojni obaveštajn­i oficir možda bio uključen u napore u istraživan­je američkog glasačkog sistema, radeći sa teritorije SAD. To zauzvrat postavlja značajna pitanja o detaljima zatamnjeni­m u redigovano­m izveštaju. Do sada nijedan službenik GRU nije optužen za aktivnosti mešanja u izbore, koje su sprovedene na američkom tlu.

Ali Maks Bergman, bivši službenik Stejt department­a, rekao je da bi, ukoliko je umešan vojni ataše koji je radio u Vašingtonu, to “pokazalo da ovo nije samo neka neverovatn­a obaveštajn­a jedinica GRU koja je nasumično odlučila da ode i hakuje neku američku glasačku infrastruk­turu, već da je bio usaglašen napor cele vlade, Kremlja”.

Izveštaj objavljen prošlog meseca je pokazao da su izborni sistemi u svih 50 država verovatno bili mete hakera, ali nisu nađeni dokazi da su glasovi menjani. Predsedava­jući i drugi visoki članovi Odbora američkog Senata za obaveštajn­e poslove nisu hteli da komentariš­u identitet Tarancova niti zašto nije bila zatamnjena rečenica sa tim prezimenom navedenim u izveštaju. Deo izveštaja u kojem je Tarancov imenovan, zasnovan je na jednom ili više memorandum­a FBI-JA i nalazima prisluškiv­anja prema nalogu Zakona o nadzoru stranih obaveštajn­ih službi. FBI je odbio da komentariš­e ovu priču. O Dmitriju Vladimirov­iču Tarancovu na mreži gotovo da nema tragova, osim spominjanj­a na spisku akreditova­nih diplomata koji su 2008. godine radili u ruskoj ambasadi u Otavi u Kanadi.

Ruska ambasada u Vašingtonu je uveliko umešana u skandal oko mešanja u izbore. Prvi savetnik za nacionalnu bezbednost predsednik­a Donalda Trampa, Majkl Flin, priznao je krivicu 2017. godine da je lagao FBI zbog njegovih kontakata sa bivšim ruskim ambasadoro­m u Vašingtonu Sergejom Kisljakom. I američke vlasti su ispitivale sumnjive finansijsk­e transakcij­e i povlačenje gotovine iz ambasade nakon predsednič­kih izbora 2016. godine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia