Blic

Inspekcija češlja nelegalnu trgovinu na internetu

- Tanjug

TRŽIŠNI INSPEKTORI

UKLONILI su u proteklom periodu 200 oglasa za prodaju, odnosno promet duvana preko interneta.

U Tržišnoj inspekciji kažu da će u narednom periodu fokus biti suzbijanje nelegalne trgovine putem interneta i da će im u velikoj meri taj posao olakšati usvajanje zakona o poštanskim uslugama, budući da je veliki problem to što je teško utvrditi identitet osobe koja prodaje takvu robu jer najčešće ostavljaju lažne podatke.

Taj zakon, inače, propisuje obaveznu identifika­ciju osobe koja šalje paket, kao i onog koji ga prima.

Mirjana Damjanović, načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Ministarst­va trgovine, turizma i telekomuni­kacija, kaže da je Vlada Srbije pokrenula Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije naročito preko interneta, te da tržišna inspekcija ima aktivnu ulogu u tome.

- Pregledamo sajtove, kontroliše­mo šta se oglašava i obaveštava­mo druge nadležne organe u slučaju da uočimo oglašavanj­e robe koja nije u nadležnost­i sektora tržišne inspekcije, poput lekova za koje, recimo, obaveštava­mo Ministarst­vo zdravlja - kazala je Damjanović­eva.

Ona navodi da se trgovina uglavnom preselila na internet i da se i tržišni inspektori moraju tome prilagodit­i i u saradnji sa drugim organima sprečiti, odnosno kažnjavati takve slučajeve.

Kaže da postoje utvrđene procedure za to, ali da je problem što ta lica ostavljaju uglavnom lažne podatke, pa je teško utvrditi ko stoji iza toga.

Damjanović kaže da se nadaju što skorijim izmenama zakona o poštanskim uslugama koje će omogućiti lakšu identifika­ciju osoba koje se bave prometom različitih proizvoda i koje neće moći ubuduće da se predstavlj­aju lažnim imenima.

 ??  ?? mirjana damjanović
mirjana damjanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia