Blic

BELORUSKI DIV SLETEO U PARTIZAN

Iskusni centar (32, 211 cm) šesto je pojačanje Beograđana za novu sezonu, koji će sredinom avgusta početi sa pripremama.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Partizan nastavlja da sklapa tim za novu sezonu. Poslednje pojačanje samo nedelju dana pred početka priprema je iskusni centar Artjom Parahuski koji

je potpisao jednogodiš­nji ugovor. Crno-beli su dugo pratili 211 centimetar­a visokog Belorusa koji će tako da pojača konkurenci­ju pod košem.

Parahuski je bio želja trenera Andree Trinkijeri­ja, koji je insistirao da uprava završi posao sa igračem koji ima bogato evroligašk­o iskustvo. Pojavila se informacij­a da je Belorus imao i ponude drugih klubova, kao i da je tražio ugovor na dve godine vredan ukupno 500.000-600.000 evra. Na kraju je, ipak, pristao na uslove crno-belih čiji će dres nositi do kraja sezone. On u Humsku stiže iz litvanskog Ritasa, za koji je u prethodnoj sezoni u Evrokupu prosečno postizao 13,8 koševa i 7,8 skokova po meču.

Profesiona­lnu karijeru Parahuski je započeo u Rigi, da bi potom igrao za italijansk­i Kantu, Budiveljni­k iz Kijeva, turski Ešekšehir, Hapoel iz Jerusalima, Nižnji Novgorod, Uniks iz Kazanja, Makabi iz Tel Aviva i na kraju Ritas, u čijem se dresu minule sezone sastao sa ekipom Partizana tokom top 16 faze Evrokupa. Parahuski je osvajao titule prvaka u Letoniji i Izraelu, igrao finale VTB lige i osvajao nacionalni kup u Izraelu i Litvaniji, gde je prošle sezone proglašen i za najkorisni­jeg igrača tog takmičenja. Takođe, u svojoj poslednjoj sezoni na koledžu Parahuski je

bio najbolji skakač

NCAA. Evroligašk­o iskustvo Parahuski je stekao braneći boje Nižnjeg Novgoroda, Uniksa i Makabija. Partizan je pokušao da dovede i Slovenca iz redova Reala Klemena Prepeliča, ali se junak finala EP u Turskoj 2017. godine odlučio za Huventud.

Inače, crno-beli su u prelaznom roku doveli Nemanju Gordića, Vilijama Mozlija, Rašona Tomasa, Žanisa Pejnersa i Korija Voldena, dok su tim napustili Vanja Marinković (Valensija), Džok Lendejl (Žalgiris), Uroš Trifunović (Meka Bemaks) i Amar Gegić. Još nije jasna sudbina Amerikanca Tomasa koji je uhapšen, ali i brzo pušten zbog posedovanj­a narkotika. Rašon se pravdao da droga nije bila njegova. U Partizanu su spremni da Tomasu pruže novu šansu, ali će u ugovor uneti klauzulu da mogu da ga otpuste ako se dokaže da je, ipak, bio kriv. Crno-beli pripreme počinju u drugom delu avgusta. Ekipa će trenirati u Beogradu, gde će odigrati i nekoliko prijateljs­kih mečeva.

Artjom Parahuski je potpisao jednogodiš­nji ugovor sa Partizanom, a crno-bele je izabrao zbog poverenja u trenera Andreu Trinkijeri­ja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia