Blic

Život kao lutrija

- BILJANA VUČKOVIĆ novinar

Srbija ima samo oko 5.000 registrova­nih potencijal­nih donora koštane srži, što je jako mali broj u odnosu na broj stanovnika. U našoj zemlji još uvek nije razvijena svest o tome da možemo biti jedini lek i da naše malo nekome znači sve. A život, život je kao lutrija. Stvari se dešavaju kada se najmanje nadamo i baš onda kada ne verujemo da mogu da se dese.

Ne razmišljam­o da kao donatori koštane srži možemo spasti nekoga i da tako mali deo nas može biti ceo jedan dragocen život. Ne razmišljam­o da to što su mali Stefan Mirković iz Švedske i njegova porodica preživeli može da se desi i nama i nama bliskim ljudima. Ubeđujemo sebe da je to nemoguće.

I Stefanova majka je tako mislila. Ali, baš kao na lutriji, desilo se da na izmaku njihove snage u borbi protiv leukemije pronađu čoveka čak u Poljskoj koji je 100 odsto odgovarao za transplant­aciju. Jedan jedini. Ali, sasvim dovoljno da Stefan ponovo bude zdravo dete i nastavi detinjstvo koje mu je prekinula opaka bolest.

To što je Stefanov donator iz Poljske, a ne iz Švedske, gde porodica živi, ili iz Srbije, gde su pokušali da nađu donatora, znatno je uvećalo troškove lečenja. Na sreću, njegovo lečenje, 300.000+30.000 evra platila je država. Nakon svega, do punoletstv­a malog borca kontrole su neminovne, ali osećaj koji njegovi roditelji sada imaju ne može ni u jednom deliću da se meri sa osećajima straha i beznađa kada su na legitimaci­ji doktorice pročitali da je onkolog.

Roditelji koji su to doživeli, svi do jednog, kažu : „Šok, neverica i suze same krenu. Ceo svet staje i više ništa nije isto“.

Upravo zbog toga Stefanova majka Marijana i njena prijatelji­ca pozivaju ljude širom sveta da postanu donatori koštane srži. Ima ogromnu želju da niko nikada više na celom svetu ne prolazi kroz višemesečn­u patnju i neizvesnos­t za život svog deteta.

A toliko je jednostavn­o postati donor. Treba isto toliko vremena i napora kao kada idete da uplatite loto kombinacij­u ili kupite lutriju do obližnjeg kioska.

Da li mislite da postoji lepši osećaj od saznanja da ste produžili nečiji život? Da neko više ne pati?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia