Blic

AKO BOJKOT PROPADNE, KAKVA OPOZICIJA OSTAJE U SKUPŠTINI?

Ako bojkot o kojem mesecima unazad pričaju predstavni­ci, pre svega opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SZS), ne uspe, nova realnost bi mogla da bude sa radikalima kao glavnom opoziciono­m snagom u parlamentu.

- LANA GEDOŠEVIĆ

Doduše, možda jedina, ali sasvim sigurno njen najveći deo s obzirom na to da je SRS stranka koja bi, prema aktuelnim istraživan­jima, najverovat­nije prešla izborni cenzus.

„Jasno je da na izbore, pored stranaka vladajuće koalicije, izlazi SRS, koja u aktuelnom kontekstu (kao i često kroz svoju istoriju), više služi kao opozicija opoziciji nego vladi. Taj stav će verovatno zauzeti i minorne stranke i pokreti sa manje ili više izraženim vezama ka SNS, kao što su Zavetnici, Srpska desnica i ostala vesela družina. Slično važi i za veće partije nacionalni­h manjina koje u aktuelnom političkom sistemu svoje preživljav­anje i ostvarivan­je (manjinskih) interesa nužno traže isključivo kroz učešće ili podršku vladajućim koalicijam­a, pa za njih bojkot nije opcija“, piše Dejan Bursać, iz Instituta za

političke studije, za portal Talas.rs.

Ukoliko scenario definitivn­o bude bojkot, što bi prema najavama trebalo da se zna na jesen, i još ako bude neuspešan, aktuelne građanske stranke dobiće svoje “zamenike” u poslanički­m klupama, oličene mahom u desno orijentisa­nim strankama.

DESNI PARLAMENT

Kako za “Blic” objašnjava izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, ako bojkota bude, on će za posledicu imati ozbiljno prekompono­vanje političke scene.

- Ako se desi da, recimo, izbore bojkotuju samo stranke okupljene oko SZS, ne treba isključiti mogućnost da SRS, PSG, SPAS Aleksandra Šapića i DSS budu neka nova opozicija u parlamentu jer su po svim istraživan­jima svi oni oko cenzusa. S druge strane, ako se PSG ipak priključi Savezu i podrži bojkot, onda bi pored vladajuće koalicije, u poslaničke klupe ušli radikali, DSS i SPAS, pa bismo u tom slučaju dobili parlament desnog centra, pa i ozbiljnom desnom orijentaci­jom - pojašnjava Klačar.

Ova situacija bi, kaže, za opoziciju mogla da bude jedna sasvim nova realnost.

- To, međutim, može biti i problem za društvo u celini jer bi sve to moglo da se desi u momentu kada se očekuje rešenje kosovskog problema. Sa takvim sastavom parlamenta mogućnost da se on reši se umanjuje. Takođe, u obzir treba uzeti i evropsku orijentaci­ju, jer je reč o strankama koje su anti-eu orijentisa­ne, a upravo je približava­nje EU nešto što nas takođe u perspektiv­i očekuje. Sve to ne bi bilo zgodno ni za vladajuću većinu jer bi imala problem sa podrškom - priča Klačar.

MAČ SA DVE OŠTRICE

Kaže i da u slučaju ovakvog scenarija u parlamentu ne bi bilo predstavni­ka druge, građanske, demokratsk­e opcije, koja u Srbiji nije mala.

- To je generator za nezadovolj­stvo. Sužen bi bio i ventil za te nezadovolj­ne jer gde će se onda to nezadovolj­stvo artikulisa­ti ako nema institucio­nalnog nivoa, a to je parlament - ističe on.

S druge strane, kaže, ako pak bojkot bude uspešan, opozicija može da bude mirna.

U slučaju manje izlaznosti, svim kandidatim­a za poslaničke klupe biće potreban manji broj glasova za cenzus, što odgovara onima koje se vrte oko cenzusa.

KO NIJE ZA BOJKOT?

Bursać navodi da stranke koje će učestvovat­i u bojkotu imaju šansu da postanu deo glavne opozicije Vučiću i “stanu u red” za vlast kada on padne.

„To je logika stranaka

U slučaju ovakvog scenarija u parlamentu ne bi bilo predstavni­ka druge, građanske, demokratsk­e opcije, koja u Srbiji nije mala BOJAN KLAČAR IZVRŠNI DIREKTOR CESIDA AS

AKO NA IZBORE NE IZAĐU SAMO STRANKE SZS, SRS, PSG, SPAS I DSS MOGU BITI NEKA NOVA OPOZICIJA

SZS, koje u ovom trenutku uglavnom retorički čvrsto stoje na liniji bojkota. Za bojkot su i DJB i Nova Srbija, iako je njihov domet trenutno veoma upitan. Neslaganje očigledno postoji unutar jednog krila DS, a ono je zasnovano na potpuno racionalno­j računici“, piše on i navodi da bi iz perspektiv­e opozicione stranke zaista moglo da se izgubi sve - finansije, prisustvo u javnosti, učešća u vlasti i odlučivanj­e na lokalu, prilike za zapošljava­nje članstva... Upravo to može da bude motiv za nove-stare stranke da se profilišu i okupe glasače.

„Zbog toga bojkot nije opcija za najavljenu koaliciju SPAS i DSS, a verovatno zbog toga svoje opcije otvorenim drži i PSG. Isto važi i za Novu stranku. Čini se da deo ovih aktera čeka da vidi reakcije i prve efekte kampanje SZS za bojkot. Ostaje dilema šta je logika manjih stranaka koje su protiv bojkota, poput LDP, budući da se zbog skromne podrške i infrastruk­ture ne mogu nadati ulasku u parlament, a i koalicioni potencijal im je nizak“, piše on.

Protiv bojkota je i LSV, ali, kako navodi Bursać, “njima baza podrške u pokrajini nalaže učešće na vojvođansk­im izborima, ali je upitno s kim bi mogli u koaliciju na republički­m”.

 ??  ?? srpska radikalna stranka je stranka koja bi, prema aktuelnim istraživan­jima, najverovat­nije prešla izborni cenzus ( , % podrške imali su u poslednjem istraživan­ju „faktora plus“)
srpska radikalna stranka je stranka koja bi, prema aktuelnim istraživan­jima, najverovat­nije prešla izborni cenzus ( , % podrške imali su u poslednjem istraživan­ju „faktora plus“)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia