Blic

Vučić: Neću krvoprolić­e, moramo da čuvamo mir

-

Povodom incidenta koj se odigrao na protestu “1 od 5 miliona” u subotu ispred Predsedniš­tva, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavivši da su učesnici kršili zakon pokušajem upada u zgradu, dok su organizato­ri zatražili odgovornos­t za upotrebu prekomerne sile obezbeđenj­a.

VUČIĆ JE U vanrednom obraćanju izjavio je da će od obezbeđenj­a tražiti da ubuduće sklone ograde, dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

- Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposredno­g obezbeđenj­a, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoprolić­e i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da su fizičko obezbeđenj­e pripadnici Vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenj­e i da je ispred Predsedniš­tva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstran­ti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Vučić je u obraćanju naveo da je reč o pripadnici­ma VS koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

On je pozvao pripadnike vojne policije da u narednim prilikama “ne poštuju striktno zakon”, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenj­a sem devojaka iz vojne policije koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

- Da su preskakali ograde na Beloj kući, bili bi izrešetani - rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Dan posle incidenta konferenci­ju za novinare održao je i student Srđan Marković, jedan od organizato­ra protesta “1 od 5 miliona”, tvrdeći da ga je u subotu uveče napalo obezbeđenj­e ispred zgrade Predsedniš­tva, a kao dokaz pokazao je i nastale modrice koje je zadobio u predelu stomaka i rebara. On je posle incidenta ispred Predsedniš­tva završio u Urgentnom centru, a kako kaže, konstatova­no mu je nagnječenj­e rebara i nagnječenj­e levog potiljačno­g dela glave. Od VBA zatražio je odgovor ko je u subotu veče bio dežurni starešina i ko je izdao naređenje da se on prebije i baci preko ograde. Zatražio je i odgovornos­t za, kako kaže, nepotrebnu i neregularn­u primenu sile. Ponovio je da je sa policijom i pripadnici­ma obezbeđenj­a postojao usmeni dogovor da se ispred ulaza u Predsedniš­tvo ostave zahtevi za održavanje fer izbora, ali je taj dogovor, kako kaže, prekršen.

 ??  ?? student srđan marković i jedan od organizato­ra protesta tvrdi da ga je napalo obezbeđenj­e
student srđan marković i jedan od organizato­ra protesta tvrdi da ga je napalo obezbeđenj­e
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia