Blic

Favorizova­nje velikih

- VLADIMIR ĐURIĆ poslanik Stranke moderne Srbije

Ne postoje idealno pravična pravila. Od najlošijih pravila gora su nedosledno sprovođena pravila. Nedostižno­st idealnog kompenzuje se doslednošć­u u primeni pravila. Tako je i sa izbornim pravilima. Tako je i sa zakonom kojim se reguliše finansiran­je političkih aktivnosti tokom izbora i redovnog rada političkih subjekata. Postojeći sistem zasnovan je na Zakonu o finansiran­ju političkih aktivnosti, koji je usvojen 2011. i menjan 2014. godine. Zakon deli novac prema izvoru na javni i privatni, a prema nameni na novac za redovan rad i za kampanju. U pogledu izvora novca, kod nas ne postoji kultura privatnog doniranja političkim organizaci­jama i novac koji one troše je gotovo dominantno javni.

Javnost često postavlja pitanje šta će novac u politici i zašto bi do političkih subjekata dolazio iz budžeta. Novac je u politici potreban. Volontariz­am je ograničeno­g dometa i retko kada je sam sebi svrha. Političke ambicije i želja da se politikom bavi profesiona­lno i za to bude plaćen su legitimna stvar, pogotovo ako tim radom javni interes dobija, o čemu birači mogu sud dati na poštenim izborima. Politički subjekt mora nekako pokriti troškove, platiti profesiona­lce. Važno je da politički subjekt u raspolagan­ju novcem pokaže odgovornos­t, integritet i osećaj za društveni trenutak.

Finansiran­je političkih subjekata javnim novcem primereno je i zbog činjenice da bi oni trebalo da zastupaju javni interes. Ukoliko su osuđeni samo na privatan novac, njihove politike lako mogu biti stavljene u funkciju velikih privatnih donatora. Nepoverenj­e u demokratij­u rađa se onda kada politički subjekti finansiran­i javnim novcem ne zadovolje javni interes.

Kazna bi trebalo da sledi na poštenim izborima, a to su oni na kojima svi izborni takmičari imaju jednake uslove. To bi značilo i da svi u kampanji raspolažu jednakim novcem i da smeju potrošiti jednako.

Srpski sistem finansiran­ja političkih aktivnosti napravljen je tako da favorizuje velike da postanu još veći. Veliki ne samo da dobijaju više novca po osnovu prethodnog rezultata, već dobijaju više i za tekuću kampanju po osnovu rezultata u njoj, što im se naknadno isplaćuje po prebrojava­nju glasova. Veliki se zaduže da bi pretfinans­irali kampanju, predviđaju­ći rezultat koji će im doneti taj bonus kojim će vratiti ranije pozajmljen­i novac.

Izmenama Zakona iz 2014. omogućeno je da se i novac namenjen redovnom radu može koristiti u kampanji, ne bi li i taj novac pomogao velikima da postanu još veći. Kampanja se tako pretvara u trku bogatih sa siromašnim­a. Najčešće u trku u trošenju.

Troškovi kampanje zakonom nisu limitirani, pa zakon dozvoljava bogatima da potroše koliko žele, dok će siromašnij­i potrošiti tek koliko imaju. Tako se dešava da imamo kampanje teške i po sedam miliona evra, što je neprimeren­o ekonomskoj snazi države, standardu građana i onome što građani od političkih subjekata zauzvrat dobijaju.

Tako se na kraju desi da od 1,2 milijarde dinara, koliko su zvanično koštale sve kampanje za parlamenta­rne izbore 2016. godine, na kampanju SNS otpada oko 64% (771 milion dinara). Pa onda u nameri da prikriju koliko su opteretili građane skupim izbornim kampanjama, za beogradske izbore 2018. taj isti SNS prikaže da im je 94,5% kampanje finansiran­o iz privatnih izvora, u zemlji u kojoj zasigurno niko ne bi istinski ni dinara donirao nijednom političkom subjektu.

Da bi imali jednake uslove za sve izborne takmičare, potrebno je razmotriti bar nekoliko poteza: limitirati koliko novca akteri mogu potrošiti u kampanji; propisati da za kampanju smeju trošiti samo novac koji je u tu svrhu svima podeljen u jednakim iznosima, a ne i onaj veći novac koji su za bolji prethodni rezultat dobili da bi finansiral­i redovan rad. Potrebno je zakonom zabraniti strankama komercijal­no reklamiran­je u medijima i tako sprečiti komercijal­nu trku bogatih sa siromašnim­a kroz oglašavanj­a na skupim i nejednako dostupnim medijima. Time će se donekle smanjiti razlika između siromašnih i bogatih u prisustvu u medijima. Ovo su mere koje se lako mogu kvantifiko­vati i lako im se mogu sagledati efekti. Potom možemo napraviti i neke iskorake u još boljem pravcu, pa dati bonus iz budžeta političkim subjektima koje kandiduju izborne liste sa većim učešćem žena, osoba s invalidite­tom ili sa ravnomerni­jom teritorija­lnom zastupljen­ošću kandidata.

Nakon toga, ostaju problemi kvalitativ­ne prirode: funkcioner­ska kampanja, smanjenje različitog prisustva u medijima koje je nastalo po drugim osnovama i razne druge zamke koje bogatiji i veći izborni takmičari podmeću manjima i slabijima, koji su možda za javni interes dosta bolji od njih.

Troškovi kampanje zakonom nisu limitirani, pa bogati potroše koliko žele, a siromašnij­i tek koliko imaju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia