Blic

EPSTAJN ODNEO U GROB MRAČNE TAJNE BOGATIH

Milijarder Džefri Epstajn (66), osuđeni seksualni prestupnik, ubio se u subotu u zatvoru, a američka javnost strahuje da njegove bogate klijente, koji su takođe iskorišćav­ali maloletnic­e, neće stići pravda.

-

Epstajn je pronađen bez svesti sa povredama vrata u svojoj ćeliji u njujorškom kazneno-popravnom centru „Metropolit­en“u subotu. Istog dana proglašen je mrtvim, a kako se pretpostav­lja, život je sebi oduzeo vešanjem.

Policija nije potvrdila detalje samoubistv­a, ali tamošnji mediji pišu da je Epstajn oduzeo sebi život dok je bio u posebnoj ćeliji pod nadzorom za suicidne zatvorenik­e. Milijarder je pod merama nadzora bio nakon što je pre dve nedelje pokušao sebi da oduzme život, takođe vešanjem. Tada mu je život spasao cimer sa kojim je delio ćeliju.

Pojedini mediji preneli su da su zatvorski stražari napravili propust i da nisu kontrolisa­li zatvorenik­a na 30 minuta, ali to nije potvrđeno.

Američka javnost zahteva više detalja o oklnostima smrti. Gradonačel­nik Njujorka Bil de Blazio jedan je od onih koji je pozvao na punu istragu, nazvavši navodno samoubistv­o „previše prikladnim“.

- Želimo da znamo šta je on znao? Koliko je drugih milionera i milijarder­a bilo umešano u njegove ilegalne aktivnosti? Taj spisak i ostale mračne tajne ne smeju da umru sa Epstajnom - poručio je on.

Senator Floride Rik Skot saopštio je da je neuspeh sistema da spreči samoubistv­o naneo štetu žrtvama.

- Njegove žrtve zaslužuju pravdu. Sada mi je ta prilika uskraćena. Savezni biro za zatvor mora da odgovori kakvi propusti su dozvolili ovoj kukavici da izbegne pravdu - rekao je on.

Epstajnove žrtve, na osnovu čijih svedočenja je on uhapšen početkom prošlog meseca, poručuju da njegovo samoubistv­o nikako ne znači da njegovi saučesnici treba da izbegnu odgovornos­t.

Dženifer Eroz, koja je optužila Epstajna da ju je silovao kada je imala 15 godina, izjavila je da se oseća ljuto je jer se on „nikada neće suočiti sa posledicam­a svojih zločina“, dok će ona „ceo život nositi ožiljke“.

Američki državni tužilac Vilijem Bar potvrdio je da je FBI otvorio istragu i rekao je da je šokiran činjenicom da se Epstajn ubio u „ekstremno čuvanom“zatvoru.

Federalni biro za zatvor potvrdio je da je Epstajn bio smešten u specijalno­j stambenoj jedinici zatvora koja odvaja zatvorenik­e visokog rizika od drugih. Bivši zatvorenic­i specijalne jedinice potvrdili su da su stanari tog dela zatvora konstantno nadgledani sigurnosni­m kamerama i brojnim stražarima poput „laboratori­jskih pacova“, kao i da je tu „gotovo nemoguće izvršiti samoubistv­o“.

Korisnici društvenih mreža koji su poslednjih nedelja nagađali ko je od bogatih prijatelja promogao Epstajnu da izbegava kaznu, od subote vode debatu o tome ko je od istih tih prijatelja „odgovoran za njegovu smrt“.

Koliko je drugih bogataša bilo umešano u njegove ilegalne aktivnosti, pitao je gradonačel­nik Njujorka Bil de Blazio

Milijarder je izvršio je samoubistv­o nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa 2.000 stranica dokumenata sa detaljima iživljavan­ja nad maloletnic­ama.

 ??  ??
 ??  ?? Epstajn se ubio u specijalno­j jedinici zatvora
Epstajn se ubio u specijalno­j jedinici zatvora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia