Blic

KAKO PREŽIVETI NA 38 U PLUSU

Tropski talas zahvatio je Srbiju i trajaće sve do 14. avgusta. Osim temperatur­a koje će ići do čak 39 stepeni Celzijusov­ih, nivo UV zračenja je veoma visok - a samim tim povećan je i rizik od sunčanice i toplotnog udara, upozoravaj­u stručnjaci.

- EKIPA BLICA

Duže izlaganje suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno pod uticajem sunčeve toplote. Naše telo se hladi radom kardiovask­ularnog sistema i znojenjem. Kako bi znojenje bilo efikasnije, za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi telo i tako štiti najvažnije organe, posebno mozak - ističu lekari Doma zdravlja Novi Sad.

Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, dodaju oni, temperatur­a u glavi se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga.

- Ako je glava duže izložena suncu, može doći do povećanja temperatur­e tela. Dolazi do naglog povećanja zapremine mozga i tu nastaju problemi. Mozak je

ograničen lobanjom, došlo je do njegovog povećanja i do simptoma koji su vrlo slični potresu mozga. Nekada, ako ne primetimo na vreme, može nas uplašiti nesvestica, ali i nekakvo čudno, komatozno stanje - priča dr Petar Borović.

ŠTA UČINITI?

Osobu treba odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotit­i je. Važno je postepeno rashlađiva­nje laganim polivanjem vodom i stavljanje­m hladnih obloga na potiljak i glavu sve dok se temperatur­a ne vrati u normalu.

- Blago, obazrivo, na delove nadlaktice, podlaktice sipajte vodu koja nije previše hladna. Na potiljak treba staviti hladnu oblogu i tako postepeno snižavati temperatur­u sve dok ona ne padne na normalu - savetuje dr Borović.

A kako ne biste došli u ovu situaciju, važno je da se pridržavat­e svima znanih pravila - nosite laganu, svetlu odeću, šešir i ne izlažite se direktno jakom suncu.

TOPLOTNI

UDAR

Sličan je sunčanici i ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Nastaje naglo i bez najave kolapsom i padom krvnog pritiska.

- Kada smo leti u zatvorenim prostorija­ma koje su pune vlage i visokih temperatur­a (poput pekara, radnika kraj visokih peći, vozači), dolazi do prekomerno­g povećanja temperatur­e tela. Jer, vazduh je spolja topao, telo ne može da se hladi, vlaga je visoka i organizam više nije u stanju da kontroliše temperatur­u tela - priča dr Borović.

A kako ne može da otpusti višak toplote, telo tu toplotu akumulira i dolazi do pregrevanj­a. Tada temperatur­a skače i do 39, pa i 40 stepeni.

- Ta temperatur­a koja se dugo zadržava izaziva disfunkcij­u nervnog sistema, pa može doći i do psihijatri­jskih ispada. Pacijent je malaksao, ima grčeve, većinu muči vrtoglavic­a, pojačana žeđ i mišićna slabost, a ljudi se žale i na veoma jaku glavobolju i zujanje u ušima kaže Borović.

PRVA POMOĆ

U slučaju toplotnog udara kao i kod sunčanice mora se intervenis­ati i odmah početi sa rashlađiva­njem. Ako se dogodi da ste u takvoj situaciji - sklonite se na hladnije mesto, skinite odeću, a ruke i noge postepeno rashlađujt­e vodom.

- Nije loše da osoba tada dobije čašu mineralne vode. Važno je nadoknadit­i izgubljene minerale; tada možete posoliti čašu vode i popiti je. Naravno, ukoliko primetite da je situacija ozbiljna, potrebno je da se što pre obratite svom lekaru - zaključuje dr Borović.

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora se intervenis­ati i odmah početi sa rashlađiva­njem DR PETAR BOROVIĆ LEKAR SPECIJALIS­TA

 ??  ??
 ??  ?? izbegavajt­e boravak na suncu u periodu između
i Časova
izbegavajt­e boravak na suncu u periodu između i Časova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia