Blic

Za investicio­ni plan država izdvaja 10 miliona evra

-

Osim ove dve tegobe, dugo izlaganje suncu dovodi i to toga da koža može da pocrveni i izgori ukoliko je ne zaštititmo dobro, što kremama, što garderobom, ali i bežanjem sa sunca kada je nivo UV zračenja najviši. Ovih dana indeks UV zračenja je u crvenoj zoni, odnosno vrlo visok, što je pretposled­nji nivo na skali od pet nivoa. Dermatolog dr Nevenka Dokmanović kaže da visok nivo UV zračenja znači da koža može lakše da izgori i da to ne mora da bude samo na plaži, već i tokom šetnje po gradu, prilikom odlaska na posao...

- Kada je visok nivo UV zračenja, važno je više voditi računa o zaštiti kože. Često mi dolaze pacijentki­nje sa promenama na koži u smislu keratoza, hiperpigme­ntacija, raznih pega na licu i kažu da vode računa, da se ne izlažu suncu, ali da su im se pojavile fleke. To je posledica nebrige o koži, možda čak u ranom detinjstvu - naglasila je Dokmanović­eva za Tanjug.

Za investicio­ni plan biće izdvojeno 10, možda čak i 12 milijardi evra za komunalnu, saobraćajn­u, energetsku, digitalnu infrastruk­turu, kao i za podsticanj­e nataliteta, izgradnju stanova, ali i turizam, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PLAN JE DA se uradi kanalizaci­ona mreža sa prečišćiva­čima za vodu, plus vodovod, u šta će, izuzimajuć­i Beograd, biti uloženo tri milijarde evra.

- To znači da će svako selo i svaki grad za četiri do pet godina imati kanalizaci­ju i čistu vodu. Sa ogromnim entuzijazm­om smo krenuli u ovo, sada imamo novca, ne kasnimo sa plaćanjem u bilo čemu - rekao je Vučić. Najviše novca će biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, a zatim za Kragujevac, Niš...

- Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac... svi će imati kompletnu kanalizaci­onu i vodovodnu mrežu - dodao je Vučić.

Kako je istakao, planovi su prevashodn­o ulaganje u putnu i železničku infrastruk­turu. Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma-šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiran­je. Milijarda evra biće uložena u rekonstruk­ciju pruge, Beograd-preševo, a, kako je rekao, ako Hrvatska bude htela biće rekonstrui­sana i pruga ka Zagrebu. Vučić je istakao i da će bar 1,3 mlilijarde evra biti uloženo u lokalne i regionalne puteve.

- Za škole i zdravstven­e ustanove predviđeno je dodatnih 700 miliona evra, a za pronatalnu politiku 500 miliona evra - rekao je Vučić i istakao da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji bez obzira na broj pokušaja.

Za ulaganje u digitalnu infrastruk­tru, naučno - tehnološke parkove biće uloženo dodatnih 500 miliona.

- Planirana su i sredstva od 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove, po još povoljnihi­m uslovima nego za pripadnike bezbednost­i. Takođe, nacionalni investicio­ni plan obuhvata i izgradnju metroa u Beogradu, nacionalno­g stadiona, ali i još devet stadiona po EUFA standardim­a na teritoriji Srbije - rekao je Aleksandar Vučić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia