Blic

Nov informacio­ni sistem u prosveti od marta

-

U SRBIJI ĆE u martu naredne godine u potpunosti zaživeti jedinstven­i informacio­ni sistem prosvete (JISP) koji će državi prvi put omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanj­a učenika, od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka kada završi srednje školovanje ili fakultet i dobije zaposlenje.

Jedinstven­i informacio­ni sistem prosvete je najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad, kaže predsednic­a Vlade.

- Taj sistem će nama omogućiti da po prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, da li u gimnazije, srednje tehničke škole, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se saposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede - navodi Brnabićeva.

Sa implementa­cijom JISP-A se praktično počelo u junu ove godine, kada je krenuo elektronsk­i upis u škole i fakultete samo uz ličnu kartu.

U martu naredne godine biće završena prva faza ovog “projekta”, a to podrazumev­a da će svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen jedinstven­i obrazovni broj (JOB).

Dodeljivan­jem ovog broja država će biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz njihovo dalje školovanje.

Novina je i da će ovi podaci biti povezani sa centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, što će omogućiti, ističe, da država lakše sagleda potrebe privrede ili koliko nakon završenih studija diplomci čekaju na posao.

Sistem će omogućiti, dodaje, da se utvrdi koje škole su ispred drugih, što ostavlja mogućnost da kadar iz dobrih škola putuje po Srbiji kako bi pomogao njihovim kolegama u manje naprednim školama.

Premijerka navodi i da od 1. septembra sigurno kreće sa funkcionis­anjem 10.000 digitalnih učionica u 500 škola u zemlji.

 ??  ?? u martu je biti završena samo prva faza projekta, ističe brnabićeva
u martu je biti završena samo prva faza projekta, ističe brnabićeva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia