Blic

KAKO JE TESLA POSTAO „HRVATSKI IZUMITELJ“

-

Da je Tesla posetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, navodi Vladan Vukosavlje­vić.

POLEMIKA O POREKLU Nikole Tesle nastavljen­a je reagovanje­m ministra kulture Vladana Vukosavlje­vića na izjavu njegove hrvatske koleginice Nine Obuljen Koržinek da je Tesla bio američki i hrvatski naučnik srpskog porekla.

Vukosavlje­vić u saopštenju za javnost podseća “uvaženu koleginicu na neke činjenice”.

- Činjenice kažu sledeće: Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijsko­m carstvu, u okviru područja koje se zvalo Vojna krajina i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavn­i sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavn­oj Crkvi svetih Petra i Pavla u Smiljanu. Dakle, jasno je šta je bio po nacionalno­sti. To ni ministarka Obuljen Koržinek ne osporava i to pohvalno govori o njenoj obavešteno­sti o opštepozna­tim činjenicam­a. Ostaje da vidimo šta ministarka misli kada kaže da se “Hrvatska s poštovanje­m seća jednog od svojih najvećih izumitelja”. Kako je Srbin, rođen u Austrijsko­j carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaj­a, zanimljivi­m pseudoisto­rijskim inženjerin­gom, postao “hrvatski izumitelj”? - pita ministar kulture. On dalje dodaje da pridev „hrvatski“neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali napominje da smatra takvu

interpreta­ciju nelogičnom, istorijski neutemelje­nom i “u najmanju ruku detinjasto­m i proizvoljn­om”.

- S druge strane, i uz izvesna pojednosta­vljenja, Hrvatska je u najmanje dva navrata vrlo neposredno pokazala šta misli i o Nikoli Tesli i o njegovim sunarodnic­ima. Da je Tesla posetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici porodice Tesla i više od 500 žitelja Smiljana. Da je to preživeo, verovatno je da bi stradao u Jasenovcu, Glini, Jadovnu, na nekom drugom od bezbrojnih stratišta Srba ili bi možda poginuo u borbama protiv hrvatskih ustaša... Zato i mislim da pridev “hrvatski” ne ide uz ime Nikole Tesle u istoj rečenici, osim ako nije reč o nekom dečijem kvizu iz popularne geografije - navodi Vukosavlje­vić.

 ??  ??
 ??  ?? Nina Obuljen Koržinek i vladan vukosavlje­vić u jednom Od ranijih susreta
Nina Obuljen Koržinek i vladan vukosavlje­vić u jednom Od ranijih susreta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia